Ruoka

Vuoden 2020 Artesaaniruokakilpailu järjestetään lokakuussa Raisiossa – tämän vuoden teemana on "Saariston ruokamatkailu"

Kilpailuun voivat osallistua Suomalaisten yritysten lisäksi pohjoismaiset ja baltialaiset artesaaniruokaa valmistavat yritykset.
Lari Lievonen
Artesaanituotteet valmistetaan käsityönä läpi koko tuotantoketjun.

Artesaaniruoka SM 2020 -kilpailut järjestetään lokakuun puolivälissä Raisiossa. Kilpailun järjestää Raision seudun koulutuskuntayhtymä yhteistyössä Suomen Artesaaniruoka ry:n kanssa.

Kilpailujen tavoitteena on innostaa lähi- ja artesaaniruokaa tuottavia yrityksiä tuottamaan korkealaatuisia tuotteita, jotka täyttävät artesaaniruoan vaatimukset. Tavoitteena on myös paikallisten ruokakulttuurien säilyttäminen ja kehittäminen sekä artesaaniruoan käsitteen tunnetuksi tekeminen suurelle yleisölle.

Suomalaisten yritysten lisäksi kilpailuun voivat osallistua yritykset Pohjoismaista ja Baltiasta. Kilpailukategorioita on 11 ja luokkia useampi kymmenen. Mukana kisaamassa on muun muassa leipomotuotteita, hilloja, säilykkeitä, juomia sekä erilaisia liha- ja kalajalosteita.

Artesaaniruoan valmistuksessa käytettävät menetelmät ovat perinteitä kunnioittavia tapoja jalostaa ja säilyttää ruokaa. Keskeisimpiä piirteitä ovat tuotteiden valmistaminen käsin läpi koko tuotantoketjun, paikalliset tai vähintään kotimaiset raaka-aineet, joiden alkuperä on tunnettu sekä se, että säilöntä-, väri- ja lisäaineita ei käytetä.

Lisäksi kilpailutuotteen tulee olla myynnissä esimerkiksi tilamyyntinä, säännöllisesti Rekossa tai vähittäiskaupassa. Yritys voi kilpailla korkeintaan kahdella tuotteella kussakin luokassa.

"Artesaaniruoan SM-kilpailujen järjestäminen antaa meille Rasekossa mahtavan tilaisuuden koota yhteen alan toimijoita tuottajista ravintolayrittäjiin ja järjestöihin", kertoo kilpailun johtajana toimiva kehittämisasiantuntija Tomi Aho tiedotteessa.

"Länsirannikolla meren läheisyys näkyy alueen tuotevalikoimassa, mutta se voisi näkyä vielä enemmän. Tämänvuotinen teema on saariston ruokamatkailu. Sen kautta haluamme myös tehdä saariston tarjoamia mahdollisuuksia tutuksi suurelle yleisölle", Aho jatkaa.

Ahon mukaan artesaanituotteita valmistavien yritysten kannattaa osallistua kokemuksenkin puolesta. Kaikki kilpailuun osallistuvat yritykset saavat asiantuntijatuomaristolta tuotekohtaista palautetta, jota voi hyödyntää tuotteen jatkokehittelyssä.

Kilpailun tuomaristo koostuu artesaaniruoan asiantuntijoista ja sidosryhmien edustajista. Kaikki kilpailutuotteet ovat esillä kilpailun jälkeen pidettävillä Lähiruokamarkkinoilla.

Mukaan voi ilmoittautua kilpailun verkkosivun kautta.

Artesaaniruokakilpailu 2020 14.–15.10.2020 ja Lähiruokamarkkinat perjantaina 16.10.2020.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalaisilla pizzajauhoilla voittoon! Storyn pizzataikina tekeytyi kuusi päivää ja toi keittiömestarille Pizzamestari 2021 -voiton

Juustoportin kaurakahvijuoma valittiin maailman parhaaksi kansainvälisessä kasvituotekilpailussa Lontoossa

Ville Haapasalo avasi Helsinkiin neuvostoravintolan ja vakuuttaa, että nakkikioskin kautta ei tarvitse palata kotiin

Illallinen iglussa tai kasvihuoneessa? Korona-aika innosti ravintolat etsimään vaihtoehtoja suurille saleille