Huolimattomuus kaasugrillin kanssa voi johtaa rajuun tulipaloon tai pahimmillaan räjähdykseen – asiantuntija neuvoo, miten laitteiston turvallisuuden voi varmistaa saippuaveden avulla - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ruoka

Huolimattomuus kaasugrillin kanssa voi johtaa rajuun tulipaloon tai pahimmillaan räjähdykseen – asiantuntija neuvoo, miten laitteiston turvallisuuden voi varmistaa saippuaveden avulla

Nestekaasun käyttö vaatii erityistä huolellisuutta, sillä se on erittäin helposti palamaan syttyvä polttoaine.
Jarkko Sirkiä
Juhannuksena grillaillaan perinteisesti mökeillä ja kotipihoilla.

Juhannuksena grillaillaan perinteisesti mökeillä ja kotipihoilla.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa kaasugrillin turvallisesta käytöstä. Rasvapalon välttämiseksi kaasugrilli kannattaa puhdistaa huolella ennen käyttöönottoa. Myös liitosten tiiviys on hyvä tarkistaa, jotta kaasu ei pääse vuotamaan.

Nestekaasun käyttö vaatii erityistä huolellisuutta, sillä se on erittäin helposti palamaan syttyvä polttoaine. Tukesista muistutetaan, että vuotava kaasu voi syttyessään aiheuttaa rajun tulipalon tai pahimmassa tapauksessa räjähdyksen. Tämän vuoksi onkin erittäin tärkeää tarkistaa ja huoltaa kaasulaitteet säännöllisesti.

Ennen kaasugrillin käyttöönottoa pitää tarkistaa polttimien puhtaus, liitosten tiiviys sekä letkun kunto. On hyvä tietää, että polttimen kanavissa saattaa olla karstaa tai vaikkapa hyönteisiä, jos grilliä ei ole käytetty pitkään aikaan. Kaasuletku taas saattaa hapertua auringonvalossa ja siihen voi tulla pieniä halkeamia.

Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen neuvoo, että kaasuletkun kunnon voi tarkistaa taivuttamalla sitä mutkalle. Jos letkussa näkyy hiusmurtumia, se on syytä vaihtaa uuteen.

"Letkun liitoskohdat paineensäätimen ja grillin välillä ovat kriittisiä kohtia. Niiden tiiviys on hyvä varmistaa ennen grillin käyttöä ja pullon vaihdon yhteydessä. Liitosten tiiviyden voit tarkistaa sivelemällä pensselillä saippuavettä liitoskohtiin. Jos syntyy kuplia, niin liitokset vuotavat. Tällöin kiristä liitokset ja tee tarkistus uudelleen", Pekkanen neuvoo tiedotteessa.

Kun sijoittaa grilliä pihalle tai terassille, on syytä pitää huolta siitä, ettei sen lähellä ole mitään syttyvää. Grilliä käytettäessä kaasupullo pitää siirtää grillin sivulle, jotta se ei kuumenisi liikaa.

Tukesista muistutetaan, että grillaamisen jälkeen kaasun tulo pitää sulkea ensin pullon säätimestä. Näin tulee toimia myös hätätilanteessa.

Lue lisää:

Grillissä valmistuu vähällä vaivalla iso satsi sapuskaa – samalla välttyy patojen ja pannujen tiskaamiselta

Näillä nikseillä onnistut kalan grillaamisessa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Koronakevät pani teehuoneen konseptin uusiksi – teen rinnalle tuli lähiruoka

Riihimäen Martinassa on rossomainen meininki – lupsakkaa palveluja ja vaisuja kastikkeita

Söin täällä: Satamaravintolassa kaipaa kotimaista kalaa – ulkomainen leike ei Loviisassa sykähdyttänyt

Särkikalan heikko saanti, alihankkijan konkurssi ja pakkausongelmat veivät lahnajauhelihan kaupoista – sinnikäs yrittäjä selätti ongelmat ja tuote tekee paluun