Tutkimus: Roskaruoka vaikuttaa syöjänsä DNA:han ja ikäännyttää ennen aikojaan - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Tutkimus: Roskaruoka vaikuttaa syöjänsä DNA:han ja ikäännyttää ennen aikojaan

Aiemmin on löydetty yhteys ultrateollisen ruuan ja lihavuuden sekä kakkostyypin diabeteksen välillä.
Kimmo Haimi
Ranskanperunoissa ja nakeissa on paljon epäterveellistä rasvaa.

Teollisesti hyvin pitkälle prosessoitu ruoka on yhteydessä ikääntymiseen solujen tasolla, kertoo Science Alert -verkkolehti.

Paljon roskaruokaa syövillä todennäköisyys ikääntymiseen liittyvien kromosomien muutoksiin kasvaa, liikalihavuutta tutkinut tutkimusryhmä kertoo.

Kolme tai useampi roskaruoka-ateria päivässä lähes kaksinkertaistaa todennäköisyyden verrattuna siihen, että syö sitä harvoin.

Roskaruoka vaikuttaa telomeereiksi kutsuttuihin DNA:n osiin. Telomeerit eivät sisällä geneettistä informaatiota, mutta niiden pituudella on yhteys ikääntymiseen.

Roskaruualla tarkoitetaan teollista ruokaa, joka koostuu pääasiassa öljyistä ja rasvoista sekä sokereista, tärkkelyksestä ja proteiineista. Lisäksi niissä on usein säilöntä- ja lisäaineita.

Aiemmin on löydetty yhteys ultrateollisen ruuan ja lihavuuden sekä kakkostyypin diabeteksen välillä.

Science Alertin juttu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruokaketjulla nyt näytön paikka – "Olemmeko ajopuu vai koskivene?" ruokapanelissa kysyttiin

Suomen ruokavienti vetää – pulmina bulkki ja Kiinan rooli

Iskikö koronakriisi ruuantuotantoon ja kuinka kekseliäs ruokasektori on? Katso keskustelu kello 13

Näin pelastat pakastepaistin, jos se on päässyt sulamaan sähkökatkon seurauksena – älä pakasta uudestaan