Tutkimus: Roskaruoka vaikuttaa syöjänsä DNA:han ja ikäännyttää ennen aikojaan
Aiemmin on löydetty yhteys ultrateollisen ruuan ja lihavuuden sekä kakkostyypin diabeteksen välillä.Teollisesti hyvin pitkälle prosessoitu ruoka on yhteydessä ikääntymiseen solujen tasolla, kertoo Science Alert -verkkolehti.
Paljon roskaruokaa syövillä todennäköisyys ikääntymiseen liittyvien kromosomien muutoksiin kasvaa, liikalihavuutta tutkinut tutkimusryhmä kertoo.
Kolme tai useampi roskaruoka-ateria päivässä lähes kaksinkertaistaa todennäköisyyden verrattuna siihen, että syö sitä harvoin.
Roskaruoka vaikuttaa telomeereiksi kutsuttuihin DNA:n osiin. Telomeerit eivät sisällä geneettistä informaatiota, mutta niiden pituudella on yhteys ikääntymiseen.
Roskaruualla tarkoitetaan teollista ruokaa, joka koostuu pääasiassa öljyistä ja rasvoista sekä sokereista, tärkkelyksestä ja proteiineista. Lisäksi niissä on usein säilöntä- ja lisäaineita.
Aiemmin on löydetty yhteys ultrateollisen ruuan ja lihavuuden sekä kakkostyypin diabeteksen välillä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


