Ruoka

Ilmastonmuutos huolettaa useimpia, mutta lihasta on luopunut sen takia vain noin joka kymmenes

Maitotuotteiden kulutuksen ilmastosyistä on lopettanut kokonaan 5 prosenttia suomalaisista.
Maiju Pohjanheimo
Suomalaisista 63 prosenttia on huolissaan ilmastonmuutoksesta, mutta vain 30 prosenttia suomalaisen ruuantuotannon ilmastovaikutuksista.

Suomalaisista yli puolella ei ole aikomustakaan luopua lihasta ilmastosyiden takia. Maitotuotteista pitää kiinni vielä useampi, 57 prosenttia. Vajaa viidennes voisi lopettaa lihansyönnin ja vielä harvempi maitotuotteiden käytön.

Eniten ilmastoasiat huolettavat nuoria ja naisia. Keskimäärin reilu kolmannes sanoo tekevänsä ruokakaupassa valintoja ilmaston perusteella.

Vaasan Oy:n IRO Researchilla teettämään tutkimukseen vastasi elokuussa tuhat aikuista suomalaista.

Tärkeimmäksi keinoksi ruokakaupassa vaikuttaa ilmastoon pidetään kotimaisten elintarvikkeiden suosimista. 97 prosenttia tekee jo niin tai voisi tehdä. Lähes yhtä moni uskoo, että suunnittelemalla ostokset ja siten vähentämällä ruokahävikkiä voi hillitä ilmastonmuutosta.

Noin joka neljäs uskoo voivansa vaikuttaa ilmastonmuutoksen etenemiseen omilla ruokavalinnoillaan. Puolet suomalaisista on sitä mieltä, että valtiovallan pitäisi ohjata ruuan kulutusta ilmasto- ja ympäristöystävällisempään suuntaan esimerkiksi verojen ja tukien avulla.

Peräti 58 prosenttia olisi valmis maksamaan peruselintarvikkeista enemmän, jos voisi olla varma, että ne on tuotettu ilmastoystävällisesti.

Silti vain 12 prosenttia sanoo muuttaneensa syömistottumuksiaan viimeisen vuoden aikana voidakseen vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Lähes puolet on muuttanut tapojaan terveellisyyden takia ja 40 prosenttia syö niin kuin ennenkin.

Yleisesti ruuan ostovalinnoissa kuluttajaa ohjaa kotimaisuus. "Kotimaisuus on nyt hakattu luihin ja ytimiin ja on iso sateenvarjo kaiken yllä. Kaikki ovat siitä herttaisen samaa mieltä", IRO Researchin toimitusjohtaja Vesa Väisänen toteaa.

"Ruoka kiinnostaa kaikkia. Ruoka-aiheiden kiinnostavuuden kärjessä ovat kotimaisuus, terveellisyys ja makuelämykset", Väisänen luettelee.

Yllättävästi ruokahävikki on noussut kiinnostavuudessa hinnan ohitse. Pellolta avaruuteen -keskustelussa tiistaina Vantaalla ihmeteltiinkin kauppojen jatkuvaa halpuuttamista ja vaadittiin lisää resursseja koko ruokaketjuun.

Lue myös:

Keskustelussa naudanlihasta käsitteet ovat nyt suloisesti sekaisin: Tätä on nurmirehu, tätä on laidunnus

Juolukkaa tai pajua turvepellolle – viljelijöille kaivataan kannustavia vaihtoehtoja ilmaston kannalta hankalien peltojen viljelyyn

Lihan asema ruokapöydissä on yhä vakaa – 7 prosenttia väestöstä ei syö lihaa

Lihansyönti ei ole vähentynyt, vaikka kolmannes välttää punaista lihaa

Korjattu grafiikkaa ja sen lukuja esitteleviä kohtia tekstissä 25.9.2020 kello 11.25.

Jukka Pasonen
Grafiikkaa korjattu 25.9.2020 kello 11:11.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomessa myytyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste 72 prosenttia – siitä huolimatta Suomi on riippuvainen tuonnista

Mitä on käänteinen ruskistaminen? Perinteinen grillaus saa tänä kesänä lisämausteita maailmalta ja yhdessäolosta

Vaali-illan jännitykseen ja juhlintaan sopii ateria, johon kootaan alkukesän herkkuja

Söin täällä: Tiedätkö, mitä on axgan? Sitä voi maistaa Ahvenanmaan purjehdusseuran ravintolassa