Maa- ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoja käynnistämästään kotimaisen kalan edistämisohjelmasta.
Mmm:n johdolla laadittua ohjelmaa voi kommentoida lausuntopalvelussa 27. marraskuuta asti.
Ohjelman tavoitteena on kaksinkertaistaa kotimaisen kalan käyttö. Päämääränä on myös saada suomalaiset syömään kalaa ravitsemussuositusten mukaisesti 2–3 kertaa viikossa vuoteen 2027 mennessä.
Tällä hetkellä suomalaisten ostamasta kalasta alle 20 prosenttia on kotimaista. Kotimaisen kalan tarjonnan lisääminen on kirjattu hallitusohjelmaan.
”Valtaosa Suomessa kulutetusta kalasta tuodaan muualta, vaikka elämme vesistöjen äärellä. Voimme lisätä kestävästi kalastetun ja kasvatetun kalan määrää ja siitä tulevia yhteiskunnallisia hyötyjä”, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo.
Kalan käytön kasvu lisäisi työpaikkoja, parantaisi terveyttä ja pienentäisi ruokavalion ilmasto- ja ympäristöjalanjälkeä.
Maa- ja metsätalousministeriön mukaan kalan syönnin ja viennin arvon lisääminen kasvattaisivat kalatalouden yritysten kokonaisarvoa 70 prosenttia 1,7 miljardiin euroon.
Laskennallisia terveyshyötyjä kalojen ahkerammasta syömisestä syntyisi 1–2 miljardia euroa.
Luonnonkalan kestävän käytön lisäämisessä suurimmat mahdollisuudet kohdistuvat mmm:n mukaan silakkaan ja muihin vajaasti hyödynnettyihin kaloihin, kuten kilohailiin, kuoreeseen ja särkikaloihin.
Silakan kotimainen elintarvikekäyttö pyritään viisinkertaistamaan ja muun kotimaisen luonnonkalan kaksinkertaistamaan vuoteen 2027 mennessä.
Lue myös: