Ruoka

Äkkiliike osoittautui pelastukseksi: Helsingin tislaamo alkoi heti koronan alkaessa valmistaa käsidesiä

Toimitusjohtaja sai vinkin virolaiselta tislaajakaverilta.
Sanne Katainen
Käsidesiä menee edelleen sen verran, että Helsingin tislaamo valmistaa ja myy sitä, mutta lähinnä ravintoloihin.

Helsingin tislaamon toimitusjohtaja Mikko Mykkänen oli helmi-maaliskuun vaihteessa Saksassa viikonloppureissulla. Koronasta oli vasta kuultu ensimmäisiä kaikuja, kun Mykkänen jutteli siellä virolaisen tislaajakaverinsa kanssa.

"Kaverilla oli iso etanolitehdas Virossa. Hän sanoi, että nyt kannattaa ostaa kaikki etanolit, mitä saat käsiisi."

Mykkänen palasi Suomeen. Hänen oli määrä vaihtaa suoraan Japanin koneeseen ja matkustaa viikoksi Foodex-messuille Japaniin, mutta jo Saksassa tunnelma alkoi olla sellainen, että mies perui matkansa.

"Äkkiä olikin viikko ilman ohjelmaa. Soitin Altiaan, että laittakaas tulemaan mulle materiaalia, alan tehdä käsidesiä."

Helsingin tislaamo pääsi alkamaan käsidesin valmistuksen tislaamoista ensimmäisenä Suomessa.

"Se pelasti markkinan, sillä alkoholin ulkomaankauppa, samoin kuin kaikki tax free -kauppa satamissa, laivoissa ja lentokentillä – loppui kuin seinään. Kevät oli tosi vaikea, kun ei voinut tietää, mitä on tulossa", Mykkänen kertaa tunnelmia.

Helsingin tislaamo alkoi valmistaa desinfiointiarvoltaan korkeaa, hajutonta desinfiointiainetta. Ei mennyt aikaakaan, kun tilauksia alkoi sadella.

"Sitten loppuivat tavarat. Pumput loppuivat koko maailmasta. Tavallisesti ne maksavat 20 senttiä kappaleelta, nyt niistä pyydettiin jopa euro ja ylikin. Pullotkin loppuivat, samoin denaturointiaineet. Tavallinen etanoli meni säännöstelyyn, mutta mulla oli onneksi varastot täynnä. Hinnat nousivat pilviin", Mykkänen toteaa.

Kun tislaamosta ei myyty muuta, niin myytiin sentään käsidesiä. Baarista lomautetut työntekijät palkattiin tislaamoon käsidesilinjalle pakkaamaan puhdistusainetta käsimeiningillä pulloihin. Niin päästiin muutama kuukausi eteenpäin.

Kesäkuun alussa tislaamon baari saatiin avata uudelleen ja kesä sujui hyvin. Helsingin Teurastamon alueella riitti asiakkaita ja koronaluvut olivat alhaalla.

Syksykin alkoi suht mukavasti ravintolan puolella, mutta rajoitusten takia ravintola alettiin myydä myös lounasta, vaikka ravintola on edelleen ennen kaikkea iltapaikka.

"Ravintolan myynti on pudonnut merkittävästi. Marraskuu on yleensä meidän paras kuukausi, koska pikkujoulut ovat olleet tärkeitä. Nyt niitä ei ole", Mykkänen harmittelee.

Kaiken kaikkiaan Helsingin tislaamon vuodesta näyttää tulevan tuloksellisesti siedettävä, vaikka budjetoituun kasvuun ei päästykään. "Suunnilleen sama kokonaismyynti saadaan kuin viime vuonna."

Käsidesikeissi toi Mykkäsen mieleen kohtaamisen ajalta, jolloin hän tienasi opiskelurahoja Stockmannin matto- ja valaisinosastolla. Sinne saapui tavallisen näköinen kaveri myymään palovaroittimia.

Palovaroittimet määrättiin tuolloin pakollisiksi Suomessa. Kun sama kaveri tuli seuraavan kerran ostoksille, tällä oli kalliin näköinen puku päällä, ranteessa uusi Rolex ja kultahampaita suussa.

"Hän oli ostanut rekallisen palovaroittimia Kiinasta vitosella ja myynyt Suomessa satasella."Tuli sellanen sota-ajan fiilis tästäkin, että ilmestyy härskejä kauppamiehiä. Joku teki desinfiointiaineilla isot rahat."

Lue myös:

Suomalaisille ruisviskeille menestystä alkoholijuomien MM-kisoissa

"Meillä on muutakin kuin kossua!" – Etelä-Pohjanmaa tahtoo olla Suomen juomaprovinssi

Ruistislaamo Kyrö Distillery alkaa valmistaa käsidesiä Isossakyrössä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ville Haapasalo yllätti itsensäkin: täysin ummikosta tuli vuodessa hatsapuri-leipuri – "Niin huima vauhti, että välillä pelottaa!"

Korona-aikana globaali viininkulutus laski alimmalle tasolleen liki 20 vuoteen

Ruokakaupan uusi tulokas herättää kiinnostusta tavarantoimittajissa – "Olemme tietenkin pelkkänä korvana tässä asiassa"

Suomalaiselle ruualle on tulossa uusi suuri ostaja Norjasta: "Tavoitteenamme on tulla yhdeksi ruokakaupan neljästä merkittävästä toimijasta"