1. Hyvät keittiösakset sekä hohtimet tai linjapihdit ovat oivia apuvälineitä mateen nylkemisessä.
2. Poista kidukset, sillä ne ovat mateen helpoimmin pilaantuva osa.
3. Kuivaa mateen limainen pinta karkealla merisuolalla ja talouspaperilla.
4. Leikkaa mateen nahka auki kiduskansien ja parillisten evien takaa. Nahka irtoaa helpommin, kun työnnät sormet leikkuupinnan reunasta nahan alle. Auta nahka irti koko kalan ympäriltä.
5. Tartu kalan päähän tukevasti kuivalla talouspaperilla ja vedä nahka tasaisesti reunasta pyrstöä kohti hohtimia tai kuivaa paperia apuna käyttäen. Voit myös nostaa mateen leuan alta naulaan tai koukkuun, jolloin nylkeminen helpottuu.
6. Avaa mateen maha varovaisesti sappea rikkomatta. Poista suolet ja ota talteen mätipussit ja maksa, halutessasi myös uroskalan maiti. Pese kala.
7. Paloittele made annospaloiksi painamalla veitsen reuna suoraan alas nikaman paksuimmasta kohdasta. Madetta on hankala fileoida, mutta kypsästä kalasta ruodot irtoavat helposti.
8. Kalan voi esikäsittelyn jälkeen myös pakastaa. Se säilyy pakastimessa laadun kärsimättä vähintään kolme kuukautta.
Tiedätkö, miten mateen mäti tulee käsitellä? Katso Aarteen sivuilta ohje mateen mädin käsittelyyn! Yhtä vaihetta ei missään nimessä pidä jättää välistä.