Ruoka

Kymmenen ruokapalvelua mukaan kestävyysohjelmaan – ammattikeittiöt kehittävät muun muassa malleja hävikin vähentämiseksi ja vegaani- ja kasvisruuan lisäämiseksi

Ruokapalveluilla on iso vastuu muokata ruokajärjestelmäämme, koska ne voivat tutustuttaa kuluttajat uusiin ja kestävästi tuotettuihin raaka-aineisiin, sanoo Auli Väänänen.
Jaana Kankaanpää
Ruokapalvelutoimijat yrittävät keksiä keinoja muun muassa kasvisruuan lisäämiseksi.

Kolmivuotiseen Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelmaan saatiin 31 hakemusta, joista raati valitsi kymmenen kehittämään uusia toimintamalleja.

Vastuulliset ruokapalvelut on kansallisen ilmastoruokaohjelman suurin hanke. Sen tavoitteena on jalkauttaa uusia, konkreettisia ja vastuullisuutta edistäviä toimintamalleja ammattikeittiöiden käyttöön.

Ilmastoruokaohjelma tukee hallituksen tavoitetta hiilineutraalista Suomesta vuoteen 2035 mennessä, toteaa neuvotteleva virkamies Hanna Mattila maa- ja metsätalousministeriöstä tiedotteessa.

Erityisasiantuntijan ja ohjausryhmän puheenjohtajan Auli Väänäsen mukaan ruokapalveluilla on iso vastuu ja mahdollisuus muokata ruokajärjestelmäämme kestävämmäksi. "Ne voivat tutustuttaa kuluttajat uusiin ja kestävästi tuotettuihin raaka-aineisiin, makuihin sekä toimintatapoihin."

Ruokapalvelut kehittävät toimintamalleja muun muassa hävikin ja hiilijalanjäljen vähentämiseksi sekä kasvis- ja vegaaniruuan ja kotimaisten järvikalojen käytön lisäämiseksi.

Mukaan valitut ruokapalvelutoimijat ovat Arkea Oy, HY/Tvärminnen eläintieteellinen asema, Lempäälän kunnan ruokapalvelut, Kymijoen Ravintopalvelut Oy, Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut, Kaarea Oy, Kajaanin Mamselli -liikelaitos, Palmia Oy, Salon kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut ja Tuusulan kunnan ruokapalvelut.

Lue myös:

Ravitsemusasiantuntija: Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee, ei yksittäisen elintarvikkeen hiilipäästö

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Korona-aikana globaali viininkulutus laski alimmalle tasolleen liki 20 vuoteen

Ruokakaupan uusi tulokas herättää kiinnostusta tavarantoimittajissa – "Olemme tietenkin pelkkänä korvana tässä asiassa"

Suomalaiselle ruualle on tulossa uusi suuri ostaja Norjasta: "Tavoitteenamme on tulla yhdeksi ruokakaupan neljästä merkittävästä toimijasta"

Söin täällä: Kebab-ravintolan 35 euron perheboksilla ruokkii koko perheen – liha on suomalaista