Ruoka

Tuontiruuan salmonella aiheutti viime vuonna 14 takaisinvetoa markkinoilta

Elintarvikkeiden takaisinvetojen määrä kasvoi viidettä vuotta peräkkäin. Viime vuonna niitä tilastoitiin 267.
Sanne Katainen
Syyskuussa Ruokavirasto tiedotti, että tanskalaisen Skare Meat Packersin Suomeen toimittamassa ja Lidlin myymässä jauhelihassa oli todettu salmonellaa. Kyseessä oli Farmer´s Favourites -tuotemerkin kilon pakkaus naudan jauhelihaa.

Viime vuonna elintarvikkeita vedettiin pois markkinoilta kolmanneksen enemmän kuin edellisvuonna, Ruokavirasto tiedottaa. Esimerkiksi salmonellaa löytyi 14 elintarvikkeesta, joista useimmat olivat Euroopasta tuotua lihaa.

Takaisinvetojen määrä oli kasvussa viidettä vuotta peräkkäin. Viime vuonna niitä tilastoitiin 267.

Osassa tapauksista koko erä on ollut edelleen varastossa, toisissa tuotetta on jo ehditty myydä myös kuluttajille.

Viime vuoden erityispiirteenä olivat intialaisissa seesaminsiemenissä ja niistä tehdyissä tuotteissa todetut etyleenioksidijäämät. Sen vuoksi tehtiin 45 takaisinvetoa.

Ilman seesaminsiemeniäkin takaisinvetojen määrässä olisi tapahtunut 11 prosentin nousu edellisvuoteen verrattuna.

Elintarvikkeista löytyneet bakteerit ja muut mikrobiologiset ongelmat aiheuttivat 12,5 prosenttia enemmän takaisinvetoja kuin vuotta aiemmin.

Elintarvikepakkauksiin kiinnitetyt väärät etiketit, toiseen tuotteeseen tarkoitettu pakkaus tai tarkoittamatta mukaan tullut allergeeniainesosa tai -jäämä aiheuttivat 38 takaisinvetoa viime vuonna. Nämä elintarvikkeet olivat laadullisesti muutoin moitteettomia, mutta aiheuttivat ruoka-aineallergisille terveysvaaraa. Tällaiset tuotteet yritys voi ohjata hyväntekeväisyyteen tai palauttaa myyntiin, jos pakkausmerkinnät korjataan ja kuluttajaturvallisuudesta huolehditaan.

Tieto erän määräystenvastaisuudesta voi tulla eri reittejä.

Iso määrä hälytyksistä tuli eurooppalaisen, viranomaisten välisen elintarvikevaara-hälytysjärjestelmän, RASFFin kautta. Seuraavaksi eniten takaisinvetoja aiheuttivat yritysten omavalvonnassaan löytämät poikkeamat.

Takaisinvedetyistä elintarvikkeista ja elintarvikekontaktimateriaaleista (ilman seesaminsiementapauksia) 35 prosenttia oli lähtöisin toisesta EU-maasta. Suomalaisia elintarvikkeita takaisinvedetyistä tuotteista oli noin 18 prosenttia ja EU:n ulkopuolisista maista peräisin olevia 36 prosenttia.

Seesaminsiementapaukset mukaan lukien 46 prosentissa takaisinvedoista tuote tai syy oli EU:n ulkopuolelta.

Ruokaviraston tiedote takaisinvedoista

Lue myös: Toistuvat salmonellatapaukset olivat liikaa: Lidl lopetti toistaiseksi Skaren jauhelihan myynnin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruokakaupan uusi tulokas herättää kiinnostusta tavarantoimittajissa – "Olemme tietenkin pelkkänä korvana tässä asiassa"

Suomalaiselle ruualle on tulossa uusi suuri ostaja Norjasta: "Tavoitteenamme on tulla yhdeksi ruokakaupan neljästä merkittävästä toimijasta"

Söin täällä: Kebab-ravintolan 35 euron perheboksilla ruokkii koko perheen – liha on suomalaista

Hallituksen tavoite: Syö puolet enemmän kalaa ja pääosin kotimaista – kulutuskasvu pelastaisi kala-alan, mutta vaatii lisää kasvatuslupia