Ruoka

Oletko kaivannut kattilaasi täysin kotimaista pastaa? Kesäkuussa se on mahdollista

Myllyn Paras on kehittänyt 100-prosenttisesti kotimaisia kuviopastoja kolmen vuoden ajan. Suurin haaste oli rakenteen saaminen kohdilleen.
Myllyn Paras
Putkipasta tai penne on yksi kolmesta pastamuodosta, jota on saatavilla täysin kotimaisena.

Suomen ensimmäinen täysin kotimainen pasta tulee kauppojen hyllylle kesäkuussa. Aiemmin myös Suomessa valmistettujen pastojen raaka-aineena on käytetty durumvehnää, jota tuodaan ulkomailta. Durumvehnä vaatii kasvaakseen Suomea lämpimämmän ilmanalan.

Nyt Myllyn Paras on kuitenkin valmistanut kokonaan kotimaisesta viljasta pastalaadun, jossa ei ole käytetty tavallista vehnää kovempaa durumia. Kotimaista kuviopastaa on saatavana kolmessa muodossa: kierteenä, putkena ja simpukkana.

”Vuosi sitten kehittelimme markkinoille kokonaan kotimaisen makaronin ja nyt otimme seuraavan askeleen pastasarjan muodossa. Valmistamme valtaosan Suomessa myytävästä makaronista, mutta kuviopastamarkkinaa hallitsevat Italiasta ja muualta tulevat tuontipastat”, Myllyn Parhaan toimitusjohtaja Miska Kuusela sanoo yhtiön tiedotteessa.

Suomalaisen pastan kehitys kesti kolme vuotta. Suurin haaste oli pastan rakenne. Ilman durumvehnää rakenne jää tavanomaista pastaa pehmeämmäksi.

”Pasta piti saada pysymään kasassa sekä kuivassa muodossa että keitettynä. Lisäksi siitä piti saada mahdollisimman napakka ja mahdollisimman vähän tarttuva. Mielestäni onnistuimme lopulta selättämään nämä haasteet hienosti”, Kuusela kertoo.

Myllyn Parhaan tavoitteena on kasvattaa kotimaisuusastetta muissakin tuotteissa. Jo aiemmin kotimaisuutta on lisätty pastoissa ja makaroneissa.

”Meidän käyttämistämme raaka-aineista 90 prosenttia on kotimaisia. Ulkomailta meille tuodaan ainoastaan riisiä, spagettia ja durumvehnää, koska niitä ei saa Suomesta. Suosimme lähituottajia, ja siksi kotimaiset raaka-aineet tulevat Hyvinkäälle pääsääntöisesti alle 200 kilometrin päästä", Kuusela kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä on käänteinen ruskistaminen? Perinteinen grillaus saa tänä kesänä lisämausteita maailmalta ja yhdessäolosta

Vaali-illan jännitykseen ja juhlintaan sopii ateria, johon kootaan alkukesän herkkuja

Söin täällä: Tiedätkö, mitä on axgan? Sitä voi maistaa Ahvenanmaan purjehdusseuran ravintolassa

Aarre: Mesiangervon kukkia voi käyttää leivonnassa vaniljan tilalla – kukat sopivat myös juomien maustamiseen