Ruoka

Haluatko syödä jauhelihapihvisi mediumina? Viranomaiset varoittavat erityisesti lapsia ja iäkkäitä koskevasta sairastumisvaarasta

Raakaa lihaa käsitellessä pitää huolehtia käsien, välineiden ja pintojen pesusta.
Jaana Kankaanpää
Ruokavirasto ja THL suosittelevat, että jauhelihapihvit syödään aina täysin kypsennettyinä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) ja Ruokavirastolle on tullut alkuvuodesta useita epäilyjä EHEC -tartunnoista, joissa epäillään jauhelihapihvejä välittäjäelintarvikkeeksi. Ruokavirasto kertoo asiasta tiedotteessaan.

Kunnalliset elintarvikevalvojat selvittävät tapauksia paikallisesti ja elintarvikenäytteitä tutkitaan.

Ruokavirasto ja THL suosittelevat, että jauhelihapihvit syödään aina täysin kypsennettyinä. Viranomaiset varoittavat, että raa’assa jauhelihassa ja sen myötä medium-kypsennetyssä jauhelihapihvissä voi esiintyä EHEC-bakteereita.

EHEC -bakteerit voivat aiheuttaa vakavan ruokamyrkytyksen etenkin lapsille ja iäkkäille henkilöille. Jo pieni määrä bakteereita riittää aiheuttamaan sairastumisen.

Ruokaviraston tiedotteessa muistutetaan, että raakaa lihaa käsitellessä pitää huolehtia käsien, välineiden ja pintojen pesusta, jotta bakteereita ei siirtyisi raa´asta lihasta sellaisenaan syötäviin elintarvikkeisiin, kuten salaattiin.

Ruokavirasto on ohjeistanut ravintoloita medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistamisesta ja tarjoilusta. Ohjeessa suositellaan kertomaan asiakkaalle EHEC-riskistä, tarjoilemaan jauhelihapihvit lapsille aina täysin kypsinä, kysymään aina aikuisilta, millä kypsyysasteella he haluavat jauhelihapihvinsä ja välttämään tavallista kaupan tai teollisuuden valmiiksi jauhamaa jauhelihaa medium-kypsennettyjen jauhelihapihvien raaka-aineena.

Lue myös:

Laidun ei ole koiranlenkityspaikka – tautiriskejä niin karjalle kuin koiraperheelle

Helteessä grillaamisessa oltava tarkkana – ruokamyrkytys vaanii lämpimässä kokkaavaa

Mitä on käänteinen ruskistaminen? Perinteinen grillaus saa tänä kesänä lisämausteita maailmalta ja yhdessäolosta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rantaterassilla pitää saada kalapurilainen

Helteet palaavat, huolehdi nestetasapainosta – ravitsemusterapeutti neuvoo, mitä asioita nesteytyksessä kannattaa ottaa huomioon

Lähikala ui merestä klassikkoannokseen

Ranuan hillat kiinnostavat laajasti – hillakarttoja katsottu yli 250 000 kertaa