Kalapuikkofanit saavat uuden kotimaisen vaihtoehdon, kun Apetitin silakkapuikot uivat kaupan pakastealtaisiin
Suomalaiset haluavat syödä enemmän kalaa, mutta kaupassa ovat jyllänneet tuontikalat.Silakan saalismäärät ovat isoja, yli sata miljoonaa kiloa vuodessa, mutta vain kolme prosenttia silakasta on mennyt elintarvikekäyttöön. Valtaosa käytetään eläinten rehuna.
Hallitusohjelman tavoite on viisinkertaistaa silakan elintarvikekäyttö vuoteen 2027 mennessä. Ravitsemussuositukset kehottavat syömään kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen. "Haasteena on, että kala ei ole maailman helpoin raaka-aine käsitellä ja valmistaa kotona", toteaa Apetitin brändi- ja tuoteryhmäpäällikkö Hanna Pere.
Niinpä esimerkiksi lapsiperheet suosivat kalapuikkoja, joita myydään kaksi miljoonaa kiloa vuodessa 10 miljoonalla eurolla. Valikoimaa on, mutta tuotteet ovat pääosin ulkomailta tuotuja.
Ensimmäiset kotimaiset pakastekalapuikot tulivat suurkeittiövalikoimiin vuonna 2016. Ne valmistettiin särjestä ja niihin käytettiin viime vuoden loppuun mennessä yli miljoona kiloa särkeä, Pere kertoo. Nyt Apetit lanseeraa silakkapuikot, jotka tulevat tänä syksynä vähittäiskauppoihin.
Itämeren kalapuikkoihin käytetään suomalaista silakkaa Selkämereltä. Silakat fileoidaan Uudessakaupungissa ja valmistetaan puikoiksi Säkylässä.
Syömällä pussillisen Itämeren kalapuikkoja poistat Itämerestä noin puoli kiloa levää, Apetit on laskenut.
Silakkapuikot on maustettu miedosti sitruunalla ja pippurilla, ja niissä on rapea gluteeniton paneeraus.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


