Ruoka

Lätsähtikö kakku tai tuliko sämpylöistä kivikovia? Leivontaguru varoittaa luottamasta liikaa somekuviin ja -ohjeisiin

Arja Elina Laineen mielestä leivonnassa on tärkeintä mukava puuhastelu ja luovuus.
Jarkko Sirkiä
Arja Elina Leino leipoo mieluiten satokausileivonnaisia, kuten nyt suppilovahverosarvia. ”Olen myös hurahtanut pizzoihin, ja juuri nyt tekisin punajuuripizzaa.”

Pöytä notkuu sen seitsemää sorttia sienisarvista vaniljaviinereihin ja kahvikakkuun, kun Arja Elina Laine järjestää leivontakirjansa julkistustilaisuuden. Laine on leiponut kaiken itse, suurimman osan edellisiltana.

”Leipominen on vaan niin kivaa. Olen pitänyt siitä pikkutytöstä lähtien. Olen hiukan herkkupeppu”, Laine tunnustaa.

Saman ovat huomanneet monet muutkin, etenkin kuluneena korona-aikana, kun harrastukset supistuivat kotipiiriin. Kaupoista hamstrattiin jauhoja, ja blogit täyttyivät pitsojen ja kakkujen kuvista.

Laine ei ihmettele tätä, sillä leipominen on mitä mainiointa puuhaa ja kriisissä se luo turvallisuuden tunnetta. Kotileivonta yhdistyy lapsuuteen ja tuo monelle hyvän olon, kun kodissa leijailevat lapsuudesta tutut tuoksut.

”Ja onhan leipominen myös luovaa puuhaa ja taikinan vaivaaminen lähes terapeuttista.”

Kaikki eivät kuitenkaan ole perehtyneet leivonnan nikseihin niin, että saisivat tuotoksensa onnistumaan. Ohjeita haetaan sosiaalista mediasta ja ihmetellään, kun kakusta ei tullutkaan sellainen kuin somekuvassa ihasteltiin.

Epäonnistumisen pelko estääkin Laineen mukaan monia ryhtymästä toimeen. Somessa postataan toinen toistaan hienompia kuvia, mutta niiden ei pitäisi antaa säikyttää, sillä itse leivotussa tärkeintä on maku eikä niinkään se, miltä tuotos näyttää.

”Leivonnainen saakin olla itse tehdyn näköinen.”

Jos epäilee omia taitojaan, kannattaa alkuun noudattaa ohjeita tarkasti ja nimenomaan luotettavia ohjeita. Kaikki eivät sellaisia ole.

Kotitalousopettajana Laine on tottunut ohjaamaan tekijöitä. Hän tietää, miten yksityiskohtaisia ohjeitten on oltava.

On hyvä myös tietää perusteita, joten Laine kokosi Leivonta-kirjansa alkuun Leivonnan ABC:n eli selostuksen erilaisista taikinoista ja kaikki mahdolliset niksit ja vinkit. Siitä selviää esimerkiksi se, miten sämpylöihin saa rapean kuoren, miksi pulla jäi likilaskuiseksi tai kuinka kauan marenkia pitää vaahdottaa sähkövatkaimella.

Kun Laineen neljä lasta asui vielä kotona, leivonnaisilla oli suuri menekki. Nykyisin Laine asuu puolisonsa kanssa kahden, mutta vieläkään hän ei voi kuvitella ostavansa pullaa kaupasta, vaan hän leipoo kaiken itse. ”Koska siten saa niin tuoretta ja hyvää.”

Laine ei juurikaan epäonnistu leivonnaisissaan paitsi jos täytyy kokeilla jotain ihan uutta, vaikkapa vegaanisia leivonnaisia.

”Vaatii useamman kokeilun, että selviää, miten esimerkiksi kaurainen vege­fraiche saostaa.”

Lue myös:

Tuliko pullastasi likilaskuinen lätyskä vai kenties kivikova käntty? Näillä nikseillä vältät virheet ja teet parhaat pullat ikinä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Myrskylässä on seurattu keskustelua maatalouden tuotantokustannusten harppauksesta: "Haluan tukea kotimaista työtä ennemmin kuin työttömyyttä"

Näin pursotat kakkuun kauniit koristeet – myös ruusun voi tehdä pursottamalla

Söin täällä: Kotkalaisravintolan yllätysmenussa yllättävin on pääruoka

Mitä pikkujoulupöytään? Tässä kivat ideat suolaisiin joulutorttuihin ja glögin makuiseen tiramisuun