Ruoka

"Miten te tällaisen tuotteen olette menneet kehittämään?" Suomen suosituin leipä täyttää 30 vuotta

Vaasan Ruispalat maistuivat edelleen. Vuonna 2016 niissä sitouduttiin käyttämään vain suomalaista ruista.
Markku Vuorikari
Vaasan Ruispalat oli heti kuluttajien mieleen, mutta leipomoiden työntekijät manasivat leipää lähes mahdottomaksi leipoa.

Vaasan ruispalat täyttää 30 vuotta. Ruispalat ovat Suomen suosituin leipä. Ruisleipä valittiin reilulla äänienemmistöllä Suomen kansallisruuaksi vuonna 2017 pidetyssä yleisöäänestyksessä.

Ruispaloja leivottiin ensi kerran vuonna 1983. Silloinen Turun leipomo toi alueen kauppoihin pieniä revittyjä leipiä. Niiden pohjalta keksittiin idea suorakaiteen muotoisesta ruisleivästä.

Uutuus meni hyvin kaupaksi Turussa ja valmistus laajeni muihin Vaasanin leipomoihin. Ruispaloja alettiin valmistaa koko maassa vuonna 1991.

”Kun Vaasan Ruispalat lanseerattiin, se sai heti erittäin hyvän vastaanoton kuluttajien keskuudessa. Sen sijaan tuotannossa manattiin, että miten te tällaisen tuotteen olette menneet kehittämään, kun se on lähes mahdoton leipoa”, Lantmännen Unibake tuoreleipäliiketoiminta-alueen tuotekehityspäällikkö Maija Kauppi kertoo leivän alkuvaiheista yhtiön tiedotteessa.

”Alussa Rovaniemen Ruispalat maistuivat kyllä erilaiselle kuin Espoon Ruispalat. Teimme todella paljon kehitystyötä, jotta saimme leivän valmistuksen yhtenäistettyä niin, että maku ja laatu olivat kaikkialla samanlaiset”, hän jatkaa.

Vuonna 2016 Ruispalojen valmistuksessa sitouduttiin käyttämään ainoastaan suomalaista ruista.

”Rukiin omavaraisuuden varmistamiseksi ja ruisviljelyn elinvoimaisuuden tukemiseksi, hankimme ruista myös sopimusviljelyn kautta. Olemme osaltamme turvaamassa rukiin viljelyn jatkuvuutta Suomessa. Samalla saamme enemmän läpinäkyvyyttä ruisraaka-aineen hankintaketjuun pellosta pöytään”, ruisleipien tuoteryhmäpäällikkö Ilkka Räisänen kertoo.

Ruispalat tuoteperheeseen kuuluu useita leipiä, jotka kaikki leivotaan suomalaisesta viljasta.

Vaasan Oy on suomalainen leipomoalan yritys, joka työllistää Suomessa noin 530 henkilöä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maaseudun yrityksille on nyt tarjolla monipuolisia kursseja ruokamatkailuun – kevään maksuttomissa Gastropajoissa on vielä hyvin tilaa

Pettuleipä elätti nälän varjossa elänyttä kansaa – teoriassa ihminen pysyy hengissä syömällä 1,5 kiloa pettua päivässä

Näillä kahdella perustuotteella saat ruokavalioosi roimasti lisää terveellistä täysjyvää

Jo yksi viinilasi päivässä voi aiheuttaa rintasyövän, varoittavat syöpäjärjestöt – "On välttämätöntä, että Suomessa jatketaan säännöllisiä alkoholiveron korotuksia"