Ruoka

"Tuontiliha on irvokkuuden huippu" – MTK:n Marttila ja tuottajat ihmettelevät, miksi kauppa tuo halpoja kinkkuja ulkomailta

Suomessa lihasikaloita painavat heikko kannattavuus, kasvavat kustannukset ja lihan alhainen hinta.
Jaana Kankaanpää
Lihatiedotusyhdistyksen viime vuoden kyselyssä lihan alkuperällä ei ollut väliä 12 prosentille talouksista.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila julkaisi maanantaina julkisen Facebook-päivityksen, jonka kuvassa tanskalaista joulukinkkua myydään kaupassa 2,99 euron kilohintaan.

"Tuontiliha on kyllä irvokkuuden huippu. Lähdetään siitä. Tässä markkinatilanteessa, kun tiedetään, miten paljon kovemmat laatuvaatimukset omalle tuotannolle asetetaan. Ei paljoa sikadirektiivin noudattaminen paina, kun halvalla kinkulla kilpaillaan", Marttila kirjoitti.

Tuottajat ihmettelevät päivityksen keskusteluketjussa, miksi kauppa tuo halpaa kinkkua ulkomailta samaan aikaan, kun sikatilat ovat Suomessa syvissä vaikeuksissa.

Lihasikaloita painavat heikko kannattavuus, kasvavat kustannukset ja lihan alhainen hinta.

Lihatiedotusyhdistys teetti viime vuonna kyselyn kinkuista.

Lihan alkuperällä ei ollut väliä 12 prosentille talouksista. Ulkomainen kinkku hankittiin noin kahteen prosenttiin talouksista.

Lue lisää:

S-ryhmä kertoi, että kaikki sen joulukinkut ovat kotimaisia – verkkokaupasta löytyy kinkkuja saksalaisesta lihasta, SOK vastaa: "Tarkoitimme tuoresuolattuja ja pakastettuja"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maaseudun yrityksille on nyt tarjolla monipuolisia kursseja ruokamatkailuun – kevään maksuttomissa Gastropajoissa on vielä hyvin tilaa

Pettuleipä elätti nälän varjossa elänyttä kansaa – teoriassa ihminen pysyy hengissä syömällä 1,5 kiloa pettua päivässä

Näillä kahdella perustuotteella saat ruokavalioosi roimasti lisää terveellistä täysjyvää

Jo yksi viinilasi päivässä voi aiheuttaa rintasyövän, varoittavat syöpäjärjestöt – "On välttämätöntä, että Suomessa jatketaan säännöllisiä alkoholiveron korotuksia"