Rosolliannoksesta jää viljelijän pussiin vain kahdeksan senttiä, porkkanalaatikosta ei sitäkään
Perinteiset jouluruuat valmistuvat Suomessa viljellyistä satokauden kasviksista.Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry on laskenut, paljonko on viljelijän osuus valmiista jouluruuista. Laskelmat perustuvat Kasvistiedon pitkäaikaiseen hintaseurantaan.
Lanttulaatikkoon kahdeksalle hengelle tarvitaan noin kilo lanttuja. Kotimaisen lantun keskihinta on ollut noin 66 senttiä kilolta, joten yhden hengen annoksesta lantunkasvattajalle jää noin kahdeksan senttiä.
Porkkanalaatikkoannoksesta viljelijä saa vähän alle kahdeksan senttiä ja rosollista, johon tulee punajuurta, porkkanaa, avomaankurkkua ja sipulia myös noin kahdeksan senttiä.
Kasvistiedon toimitusjohtaja Miika Ilomäki kannustaa viljelijöitä tiedostamaan yleisen hintatason, jotta pystyy tekemään laskelmat tuotannon kannattavuudesta ja osaa hinnoitella tuotteet oikein. Kasvistiedossa on hintatiedot yli 50 maatalous- ja puutarhakasvista.
Lue myös:
Älä anna nimen hämätä jouluherkuissa – Maatilan tai Kartanon ei takaa raaka-aineen kotimaisuutta
Kumpaan joukkoon kuulut: Joululaatikot valmiina kaupasta vai itse värkäten?
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


