Ruoka

Myllyn Paras vähentää hävikkiä – rehuksi päätyvät kärpäsentoukat pupeltavat kaurankuoria ja taikinaa

Hyvinkäällä sijaitsevat elintarvikekonserni Myllyn Paras ja teknologiayhtiö Volare aloittavat yhteistyön, jonka ansiosta myllyjäte päätyy hyötykäyttöön.
Petteri Kivimäki
Mustasotilaskärpäsen toukkia voidaan käyttää muun muassa jätevesilietteen ja biohajoavien jätteiden käsittelyyn. Toukkia Biotalousinstituutissa Saarijärvellä viime toukokuussa.

Hyvinkäällä sijaitseva Myllyn Paras alkaa toimittaa kaurankuori- ja taikinajätettä Volare-teknologiayrityksen kasvattamien mustasotilaskärpästen toukkien kasvualustoiksi.

Myllyn Parhaan tehtailla syntyy kaurankuorijätettä noin viisi miljoonaa kiloa, josta noin puolet menee tuotantotilojen lämmitykseen ja loput myydään lämpöenergiaksi. Myllyn Parhaan biopolttolaitoksen energialla lämmitetään joka vuosi 150–260 hyvinkääläiskotia.

Pakastetehtaan biojäte toimitetaan biokaasulaitokselle. Sieltä yhtiö ostaa biokaasua, jolla muun muassa keitetään riisipiirakoiden täytteet ja lämmitetään uuni, jolla paistetaan korvapuustit ja pasteijat.

“Biojätteen hyödyntäminen on askel entistä kestävämpään suuntaan, sillä ravintoaineet, jotka pystytään kierrättämään, vähentävät tarvetta käyttää viljelymaata", sanoo Myllyn Parhaan toimitusjohtaja Miska Kuusela tiedotteessa.

Volaren pilottitehtaassa Hyvinkäällä mustasotilaskärpäsen toukat tuottavat proteiinia ja rasvoja esimerkiksi eläinten rehuihin ja kosmetiikkateollisuuteen. Kaupallisen tuotantolaitoksen rakentamisen on määrä alkaa ensi vuonna.

“Maailmassa tarvitaan uudenlaisia kestävämpiä ratkaisuja, sillä perinteinen tapa ajatella ympäristöä ja bisnestä vastakkaisina, on vanhentunut. Monet suuret ruokateollisuuden yritykset ovat ilmoittaneet, että vuonna 2050 heidän tuotantonsa ei aiheuta ilmastopäästöjä lainkaan. Vastuullisuus alkaa olla tänä päivänä bisneksen elinehto”, Volaren toimitusjohtaja Tuure Parviainen sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

Miljoona mustasotilaskärpästä käsittelee tuhat kiloa biojätettä viikossa – hyönteistalouden odotetaan kasvavan harppauksin myös Suomessa, toukat kelpaavat esimerkiksi rehuksi

Lantmännen ostaa Myllyn Parhaan — Miska Kuusela: "Yhtiöillämme on yhtenäinen perusta"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maaseudun yrityksille on nyt tarjolla monipuolisia kursseja ruokamatkailuun – kevään maksuttomissa Gastropajoissa on vielä hyvin tilaa

Näillä kahdella perustuotteella saat ruokavalioosi roimasti lisää terveellistä täysjyvää

Jo yksi viinilasi päivässä voi aiheuttaa rintasyövän, varoittavat syöpäjärjestöt – "On välttämätöntä, että Suomessa jatketaan säännöllisiä alkoholiveron korotuksia"

Osaatko käyttää maa-artisokkaa ja mustajuurta? Tässä vinkit, miten saat niistä hienot herkut