Tämä perusruoka-aine on sekä laktoositon, gluteeniton, rasvaton ja kolesteroliton ja sopii kaikkien kanssa – mutta siitä saattaa tulla tänä keväänä pula
Suomalaisen perunan sato jäi viime kesänä normaalia pienemmäksi.Perunaa on totuttu Suomessa syömään lähes kaikilla aterioilla, mutta viime vuosina sekä sen kulutus että tuotanto ovat vähentyneet. Perunan puolesta kannattaa kuitenkin puhua, sillä harvalla raaka-aineella on puolellaan yhtä monta etua.
Moni on korvannut perunaa esimerkiksi riisillä, mutta ravintoaineisiin suhteutettuna kotimainen ruokaperuna on monin verroin ilmastoystävällisempää syötävää kuin riisi.
Perunan etu on myös siinä, että se sopii moniin ruokavalioihin. Se on laktoositon, gluteeniton, rasvaton ja kolesteroliton. Miedon makuisena se sopii yhteen niin kalan, lihan kuin muiden kasvisten kanssa.
Peruna sopii myös leivontaan, ja se sitoo kosteutta, jolloin sämpylät ja leivät pysyvät tuoreina pitempään.
Jos vierastaa perunoiden pesua ja kuorimista, niin tarjolla on lukuisia erilaisia perunavalmisteita pakasteista jauheisiin, eineksiin ja esikäsiteltyihin perunoihin.
Ruokaperunaa tuottaa Suomessa kuusisataa maatilaa 8 700 hehtaarin alalla. Kokonaissato vaihtelee 230:sta 270 miljoonaan kiloon, mutta viime kesän kuivuus ja helteet verottivat satoa.
Luonnonvarakeskus varoittikin kuukausi sitten, että jos perunavarastot hupenevat normaalia tahtia, niin kotimaista perunaa riittää vain huhtikuun loppupuolelle asti.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


