Ruoka

Maistuisivatko parissa minuutissa valmistuvat yksilöidyt kuppikakut? Nyt sellaisten valmistaminen on mahdollista

Nykyään kuluttajat haluavat yhä yksilöidympiä ja terveellisempiä ruokia.
VTT
Käyttäjä voi valita makean tai suolaisen leivonnaisen, ja yksilöidä sen makua tai parantaa ravintokoostumusta proteiini- ja ravintokuituvaihtoehdoilla.

VTT on kehittänyt minitehtaan, joka valmistaa yksilöityjä cupcake-leivoksia alle kahdessa minuutissa. Ketterä ruokatuotanto räätälöidyillä resepteillä on siis mahdollista jo nyt.

Kehitetty kuppikakkulaite valmistaa annos kerrallaan tilausten perusteella tuoreita, lämpimiä leivoksia vain minuuteissa. Käyttäjä voi valita makean tai suolaisen leivonnaisen, ja yksilöidä sen makua tai parantaa ravintokoostumusta proteiini- ja ravintokuituvaihtoehdoilla. Tuloksena on raaka-aineista alkaen valmistettu tuore, tasaisesti paistunut, pehmeä ja kuohkea kuppikakku.

Kuluttajatestissä havaittiin, että kuluttajat kokivat koneen tuottavan lisäarvoa. Erityisesti leivonnaisten tuoreus ja laitteen helppokäyttöisyys saivat kiitosta testiin osallistuneilta kuluttajilta.

“Me kaikki kaipaamme pientä hemmottelua päivän mittaan. Kakut ja cupcake-leivokset ovat yksi suosituimmista herkuista, mutta niiden ravintoarvo on yleensä heikko. Meidän ei tarvitse luopua hemmottelusta, vaan ainoastaan ajatella uudella tavalla ja huomaamattomasti lisätä terveellisyyttä”, tutkimusprofessori Nesli Sözer VTT:ltä sanoo tiedotteessa.

Kuppikakkukone syntyi VTT:n omarahoitteisen projektin tuloksena. Ainesosia ja reseptejä muokattiin pikaleivontaan sopiviksi samalla, kun koneelle kehitettiin laitteistoa ja prototyyppiä. Näin saatiin aikaan useista räätälöidyistä komponenteista koostuva ketterä laite, joka pystyy valmistamaan korkealaatuisia leivonnaisia hyvin lyhyessä ajassa.

VTT:n hankkeen taustalla on havainto siitä, että nykyään kuluttajat haluavat yhä yksilöidympiä ja terveellisempiä ruokia. Toisaalta kiireisen elämäntyylin myötä välipalojen napostelu on yleistynyt. Uudet, ketterät ruoanvalmistusteknologiat vastaavat VTT:n mukaan juuri näihin haasteisiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valviran haaviin jää yhä useammin "laiton olut"

Viron Võrumaa houkuttelee vieraita ruualla

Villiyrttikokki villiintyi nyt sienistä: Metsäsienet ovat yhtä luksusta lautasella kuin hummeri tai kyyhky

Tiesitkö? Oluen alkoholipitoisuus ei ole välttämättä se mikä etiketissä kerrotaan