Yrtit saivat nimikkovuoden
Tuoreyrttien lisäksi ensi vuosi on variksenmarjan, siankärsämön ja punikkitatin nimikkovuosi.Tuoreyrtit ovat Puutarhaliiton ja Kotimaisten Kasvisten valintavuoden 2012 vihanneksiksi. Arktiset Aromit on puolestaan valinnut vuoden 2012 marjan, luonnonyrtin ja sienen.
Tuoreiden yrttien käyttö on nelinkertaistunut kymmenen viime vuoden aikana. Kaupallisesti yrttejä tuotetaan sekä kasvihuoneissa että avomaalla ja valikoimissa on kolmisenkymmentä yrttiä.
Tärkeimmät kasvihuoneissa viljeltävät ovat tilli, persilja ja basilika. Avomaalla myyntiin viljellään lähinnä tilliä ja persiljaa.
Yrttien kasvattaminen ikkunalla, kasvimaalla tai kasvihuoneessa on yhä useamman suomalaisen harrastus.
Yrttejä voi käyttää erilaisiin ruokiin, leivonnaisiin ja juomiin. Ne antavat ruokkiin makua, joten suolaa ei tarvitse käyttää niin paljoa.
Monikäyttöiset metsän antimet
Variksenmarjasta kasvaa Suomessa kaksi lajia: pohjanvariksenmarja ja etelänvariksenmarja. Marja viihtyy pääasiassa kuivilla ja kuivahkoilla ja tuoreilla kankailla sekä aapasoiden rämemättäillä.
Monikäyttöistä marjaa voi kerätä heinäkuun loppupuolelta lumentuloon saakka. Paras poiminta-aika on elokuun alku ja ylitalvisia marjoja voi poimia myös keväällä.
Siankärsämö on yleinen lähes koko maassa. Pohjois-Lapissa se on paikoittainen tai harvinainen, joten sieltä kerättävä varoen, Arktiset Aromit muistuttaa.
Lehdet kerätään ennen juhannusta ja kukat alkukesällä kukkien avautuessa. Kukinnot leikataan saksilla tai korjuukoneella niin, että mahdollisimman vähän vartta tulee mukaan. Siankärsämössä on voimakkaan ryytimäinen maku, joten pienet annokset riittävät mausteeksi.
Punikkitatit ovat hyvänmakuisia, kookkaita ja kiinteämaltoisia ruokasieniä. Niitä kasvaa kaikenlaisilla metsätyypeillä, koska useilla pohjoisilla puulajeilla on seuralaisenaan juuri sen kanssa kasvava punikkitattilaji, joko koivun-, männyn- tai haavanpunikkitatti. Sienet tuottavat satoa heinäkuusta syyskuuhun.
http://www.kauppapuutarhaliitto.fi/
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


