Lääkärin palsta: Normaalisti kitkerä maku on merkki myrkyllisyydestä, mutta miksi kahvin voimakas maku sitten lisää kulutusta?
Englantilais-australialaiset tutkijat ovat perehtyneet perinnölliseen herkkyyteen maistaa kofeiinin kitkeryys.Kitkerää makua pidetään yleensä epämiellyttävänä ja merkkinä kasvin tai muun ravintoaineen myrkyllisyydestä. Englantilais-australialaiset tutkijat osoittivat laajaa biopankkiaineistoa käyttäen, että perinnöllinen herkkyys maistaa kofeiinin kitkeryys voimakkaana ei johda kahvin välttämiseen vaan päinvastoin lisää kahvin kulutusta. Teetä ja alkoholia kitkeryydelle herkät pyrkivät välttämään.
Kahvin makuun vaikuttavat kofeiinin ohella kymmenet erilaiset yhdisteet. Olemme oppineet, että piristävän kahvin pitää olla väkevää ja kitkerääkin. Kitkeryyttä ei enää yhdistetä kahvin myrkyllisyyteen vaan tehoon. Tee on kahvin kitkeryyden herkästi maistavien mielestä niin mautonta litkua, etteivät he sitä mielellään juo eivätkä usko sen mitään vaikuttavankaan.
Lähde:
Scientific Reports DOI:10.1038/s41598-018-34713-z
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

