Tiedätkö, miten feta eroaa salaattijuustosta?
Ruokaohjeessa lukee fetaa, mutta kaupasta löytyy vain salaattijuustoa. Onko niillä eroa?Euroopan unionin myöntämän nimisuojan mukaisesti fetaksi saa kutsua ainoastaan Kreikassa lampaan- ja vuohenmaidosta valmistettua juustoa.
Muut fetan kaltaiset juustot on nimettävä toisin. Suomessa niitä kutsutaan usein salaattijuustoiksi ja ne on valmistettu lehmänmaidosta.
Aito feta valmistetaan pääsääntöisesti lampaanmaidosta. Vuohenmaidon osuus voi olla korkeintaan 30 prosenttia. Se on valkoista, kuoretonta, kolotonta ja helposti murenevaa. Maultaan se on suolaisen kirpeää ja mukavasti hapanta.
Fetaa kypsytetään noin kuukauden ajan. Sitä myydään usein suolaveteen pakattuna paloina, viipaleina tai kuutioina. Näin juusto säilyttää mehevyytensä.
Fetan suolaisuutta voit halutessasi poistaa huuhtomalla tai liottamalla juustoa kylmässä vedessä ennen käyttöä.
Vaikka fetaa murustellaan monenlaisiin leivonnaisiin ja kastikkeisiin ympäri maailmaa, tunnetaan se parhaiten kreikkalaisesta salaatista. Juuston lisäksi salaattiin pilkotaan usein tomaattia, kurkkua, sipulia, paprikaa ja oliiveja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

