Uusia lihayrityksiä syntyy vauhdilla
Liha-alan toimipaikkojen määrän lasku on Suomessa taittunut. Isojen yritysten rinnalle syntyy yhä enemmän tilateurastamoja ja muita lähiruuan suosioon luottavia pk-yrityksiä, tuore liha-alan toimialaraportti kertoo.
LihaREM Oy:n teurastamolla Kausalassa paloitellaan hevosenlihaa. Leikkaamassa Pekka Raanoja (vas), Seppo Ahola ja Jyrki Ristkari. Kuva: Kari SalonenVaikka liha-alalle syntyykin uusia pienyrityksiä, ne eivät suuremmin heilauta alan bruttoarvoa. 20 suurimman yrityksen osuus siitä on yli 90 prosenttia.
Pienyritykset tuovat kuitenkin elinvoimaa maakuntiin. Liha-alan uudet työpaikat ovat viime aikoina syntyneet juuri niihin.
Lisäksi pienten yritysten on todettu säilyttävän henkilöstömääränsä heikoissakin taloustilanteissa.
Ruoka-Suomi-teemaryhmän mukaan Suomen 414 liha-alan yrityksestä 307 työllistää alle viisi henkilöä.
Lietoon valmistuu broilerin teurastukseen ja jalostukseen keskittyvä Huttulan Kukko, Helsingissä on käynnistynyt Harjun makkaratehdas ja lihakarjan kasvattajien Saarijärvelle perustama Lihatrio-niminen leikkaamo ja myymälä verkkokauppoineen. Pohjois-Pohjanmaalla on aloittanut luomuhyväksytty Viskaalimäen teurastamo ja leikkaamo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

