Napolilainen pizzantekotaito Unescon listalle: "Eleet, laulut, kasvojenilmeet ja taito käsitellä taikinaa ovat kiistatonta kulttuuriperintöä"
Tunnustuksen takana on vuosien työ ja vetoomus, johon kerättiin yli kaksi miljoonaa allekirjoitusta.
Napolilainen pizzantekijä Vincenzo Staiano antoi tyylinäytteen A voce d' 'e creature -säätiön 10-vuotisjuhlissa marraskuussa. LEHTIKUVA / JENNI MERONENNapolilainen pizzantekotaito hyväksyttiin tällä viikolla YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Asiasta päätti Etelä-Koreassa kokoontunut aineettoman kulttuuriperinnön suojelukomitea.
"Pizzan valmistamiseen liittyvä kulinaarinen tietotaito, johon sisältyvät eleet, laulut, kasvojenilmeet, paikallinen slangi, taito käsitellä pizzataikinaa, esiintyä ja jakaa keskenään, on kiistämätöntä kulttuuriperintöä", Unescon päätöksessä todettiin.
Aineeton kulttuuriperintö tarkoittaa käytäntöjä, kuvauksia, ilmauksia, tietoja ja taitoja jotka yhteisöt tai ryhmät tunnustavat osaksi kulttuuriperintöään. Tunnustuksen takana on vuosien työ ja vetoomus, johon kerättiin yli kaksi miljoonaa allekirjoitusta.
Napolilaisella pizzalla oli jo aiemmin EU:ssa aidon perinteisen tuotteen asema.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
