Laman kourista runsauteen
1930-luvun alun maailmanlaajuinen lama ylettyi myös Suomeen. Kun siitä selvittiin, alkoi nousukausi, jolloin myös ruokaa oli runsaammin ja monipuolisemmin tarjolla.
Sienilihapullien lisukkeina saatettiin tarjota hernetuuvinkia ja kotikaljakastiketta. Kuva: Jaana Kankaanpää1920–1930-luvuilla ihmiset yrittivät elää säätynsä mukaisesti. Samat ruokalajit tunnettiin yleensä kaikissa yhteiskuntaluokissa, mutta eroja oli ruuan määrässä ja siinä, kuinka usein jotain ruokaa oli tarjolla, sekä ruokatavoissa.
Vieraanvaraisuus oli kunniassa. Vieraille sekä juhlapyhinä haluttiin laittaa pöytä koreaksi.
Rosolli eli sallatti ja laatikkoruuat polveutuvat 1700-luvun säätyläisten juhlaruuista. Rosolli kuului vieraspöydän lisäksi joulupöytään tai saatettiinpa sitä valmistaa myöhemmin lauantai-illan herkuksi.
Pito- ja pyhäruokiin kuuluivat ennen sotia myös lihapullat, sillä jauhelihaa saatiin pelkästään teurastuksen yhteydessä. Pitoja varten teurastettiinkin yleensä lammas, nauta tai sika.
Pitokokeille annettiin monesti ohjat juhlien järjestelyissä. He saapuivat juhlataloon hyvissä ajoin valmistelemaan. Pitokokkien ruuanlaittotaitoja arvostettiin.
Ammattitaitoiset pitokokit osasivat suunnitella tarjottavat ja laskea ruokien menekit. Koska jääkaappeja ja pakastimia ei ollut, ruokien valmistusjärjestykseen täytyi kiinnittää erityistä huomiota.
Näppituntuma ruuanlaittoon oli pitokokeilla erinomainen. Erään pitokokin muistellaan kuvailleen keittämistään näin: "En tarvitse kirjoja. Minulle riittävät silmä, sormi ja kielenpää."
Sienilihapullat
1 ½ dl kotikaljaa
¾ dl korppujauhoja
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tlk sienikuutioita (315 g/160 g)
400 g jauhelihaa
1 muna
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Turvota korppujauhot kotikaljassa. Kuori ja pilko pieneksi valkosipuli ja sipuli. Ruskista sipulia tilkassa öljyä pannulla. Lisää valkosipuli ja jatka vielä hetki.
Lisää sen jälkeen kaikki ainekset yhteen ja sekoita tasaiseksi. Pyörittele siitä lihapullia pellille leivinpaperin päälle ja paista uunissa noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
