Juuritaikina tekee leivästä herkullista
Juuritaikinalla leipominen antaa lopputulokseksi aromikkaan ja rapeakuorisen leivän. Rukiisen reikäleivän lisäksi hiivaleipä saa lisämakua pitkään muhineesta juuresta.
Ciabatta on tyypillinen juureen leivottu sekaleipä. Suuret huokoset ovat juurileivälle tunnusomaisia. Kuva: Jaana KankaanpääJuuritaikinan teko kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen leipomista.
Kylmässä hiivaleivän juuri saa makua vuorokaudessa. Piimäpohjainen juuri valmistuu huoneenlämmössä muutamassa tunnissa.
Sadonkorjuuajan hiivaleipään lisätään porkkana- tai omenaraastetta mehevöittämään leipää entisestään. Myös jauhoja kannattaa vaihdella.
Leipiä pyörittäessä oppii kädellä tuntemaan oikean taikinan kovuuden. Vielä leivinpöydällä voi lisätä jauhoja, sillä juuritaikina löystyy helposti kohotessaan. Erilaisia jauhoja ja hiutaleita yhdistellen leivästä tulee joka kerta hiukan erilainen.
Piimäleipä
2 leipää
5 dl piimää
1/4 palaa tuorehiivaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
Lisää juureen
2 tl suolaa
1/2 dl siirappia
2 dl ruisjauhoja
noin 4 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Sekoita 2 1/2 dl jauhoja sekä kaurahiutaleet joukkoon. Peitä kulho kelmulla ja anna juuren tekeytyä pari kolme tuntia, kunnes seos on kuohkeaa ja kuplivaa.
Lisää suola ja siirappi. Alusta joukkoon jauhot. Vaivaa kimmoisaksi. Anna taikinan kohota lämpimässä leivinliinalla peitettynä. Leivo taikinasta kaksi leipää ja kohota ne. Leikkaa leipien pintaan viillot. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.
Koputa leivän pohjaan. Kumea ääni on kypsän leivän merkki.
Porkkanaciabatta
1 leipä
Juuritaikina
2 1/2 dl vettä
1 tl tuorehiivaa
3 dl spelttijauhoja
Lisää
1/4 (noin 15 g) hiivapalasta
1/2 dl vettä
1 dl porkkanaraastetta
1 dl pähkinärouhetta
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
noin 5 dl vehnäjauhoja
Liuota juuritaikinan hiivanokare huoneenlämpöiseen veteen. Sekoita jauhot joukkoon. Peitä kulho liinalla tai tuorekelmulla ja anna juuritaikinan käydä huoneenlämmössä 5–6 tuntia tai yön yli.
Lisää juuritaikinaan veteen liuotettu hiiva, porkkanaraaste, pähkinärouhe, sokeri ja suola. Alusta taikinaan jauhot. Muotoile taikinasta pitkulainen leipä. Käytä runsaasti jauhoja leipoessa, sillä rasvaton taikina tarttuu helposti sormiin. Leivo ciabattataikina saman tien ja kohota vasta valmiina leipänä.
Nosta leipä leivinpaperin päälle pellille. Taputtele noin 10 senttiä leveäksi leiväksi. Anna kohota peittämättä kaksinkertaisiksi. Paista 225 asteessa noin puoli tuntia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
