
Näyttelijä vaihtoi teatterin vertikaaliviljelyyn – "Tässä näkee työn tuloksen"
Näyttelijä Robert Jordasin tärkein rooli on kasvihuoneyrittäjä. Silti mieli palaa välillä näyttämölle.
Ruukkuyrttejä on jo lähes kolmannes kaikista ruukkuvihanneksista. Suosituin yrtti on tilli yli neljänneksen osuudella, ja basilika on ohittanut persiljan. Makumieltymyksiä jakava korianterikin kirii jo neljänneksi.
Basilika on kirinyt suomalaisten suosikkiyrtiksi ja on Robbesin toiseksi tärkein viljeltävä jääsalaatin jälkeen.
Vertikaaliviljelyssä käytetään tietynlaista sinisen, punaisen ja valkoisen värin sekoitusta. Tuotanto vaatii erikoisosaamista, mutta palkitsee, kun reseptin saa kohdalleen, sanoo Robert Jordas. Kuva: Sanne KatainenLapinjärven Lindkoskella Robbes Lilla trädgårdin puutarha ei näy kauas, mutta sen tuotteet näkyvät ympäri Suomen kaupoissa ja ravintoloissa. Vuoden kiivain yrttisesonki, pääsiäisen aika, on alkamaisillaan.
Puutarhayrittäjä Robert Jordas kulkee kasvihuoneissa kännykkä korvallaan ja hoitaa bisneksiä. Toiminnan pyörittäminen ja jatkuva kehittäminen vaatii yhteyksien hoitamista.
Jordaksesta ei pitänyt tulla puutarhayrittäjää kotitilalle, vaan näyttelijä. Teatterikoulun jälkeen hän työskenteli vähän aikaa Svenska teaternissa, mutta kun kotitilan jatkaminen Lapinjärvellä tuli ajankohtaiseksi, Jordas päätti ottaa haasteen vastaan ja laajentaa kasvihuoneyrittämistä. Toiseksi omistajaksi tuli Marit Strömberg.
"Näyttelijän työ hetken taidetta. Halusin jotain konkreettista. Kasvihuoneessa näkee, mitä on päivän aikana tehnyt", Jordas selittää.
Robbes Lilla Trädgård on ollut edelläkävijä, sillä se on perustanut Suomen ensimmäisen ja toistaiseksi suurimman vertikaaliviljelmän. Yrttejä ja versoja tuotetaan neljässä kerroksessa kontrolloidussa valaistuksessa ja lämmössä vuoden ympäri.
Vertikaaliviljelyssä yrtit kasvavat tasaista tahtia ilman säiden vaihtelua. Tuotanto on tehokasta ja energiaa säästävää.
"Taitava puutarhuri pystyy tekemään näillä laitteilla ja työkaluilla hienoja tuotteita. Kun jonkun reseptin saa toimimaan, se tuottaa koko ajan samalla tavalla, vakio-oloissa 365 päivää vuodessa. Enää ei ratkaise päivän pituus ja aurinkoisuus niin kuin kasvihuoneessa, vaan valotusaika ja yöaika", Jordas selittää.
Erikoisolosuhteet yhdessä tietyn valotusreseptin kanssa lisäävät yrttien öljyn muodostumista ja siten voimistavat makua. Joskus maku saattaa jopa vääristyä, kuten kävi basilikalle: tietyllä valotuksella sen lehti alkoi maistua vähän dieselille eikä kasvi kasvanut hyvin. Sittemmin basilikaresepti saatiin kuntoon.
Robbes on harjoittanut vertikaaliviljelyä vuodesta 2016. Viljelmän koko on yli 4 000 neliötä ja se tuottaa miljoonittain yrttejä ja salaatteja. Kasvihuonetuotanto on toistaiseksi rinnalla, mutta koska vertikaalissa tuotanto on tehokkaampaa ja energiaystävällisempää, siihen suuntaan edetään.
"Pystymme todistamaan, että tämä on järkevä vaihtoehtoinen tuotantomuoto ja kilpailee kasvihuonetuotannon kanssa. Olemme päässeet perustekniikkaan kiinni ja saaneet kasvit kasvamaan tietyllä tavalla. Nyt alkaa kokeilu eri kasvien kanssa, ja se vie paljon aikaa."
Robbes myy vertikaaliviljeltyjä ja tavanomaisia tuotteita samaan hintaan, toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, missä vertikaaliviljelmiä on perustettu eri puolille maata ja tuotteita myydään jopa kymmenkertaisella hinnalla.
"Koska lähes kaikki USA:n salaatti tuotetaan Salinasin laaksossa Kaliforniassa, paikallistuotanto on Yhdysvalloissa todella hypetettyä. Suomi on kymmenen vuotta edellä amerikkalaisia", Jordas tietää.
USA:han suhteutettuna Suomi on kuin yksi paikallinen markkina, missä on peräti kolmisenkymmentä yrtti- ja salaattiviljelmää. "Meillä on tosi paljon osaamista tällä alalla. Sitäkin voisi viedä ulkomaille."
Lapinjärveltä yrttejä ja salaatteja kuljetetaan ympäri Suomen ja jonkun verran myös Ruotsiin ja Viroon. Koska logistiikkakeskuksia on Suomessa vain harvassa, niin kuljetuksilla on iso merkitys.
Jordas miettiikin, että vertikaaliviljelmiä kannattaisi perustaa logistiikkakeskusten viereen. Että esimerkiksi Oulussa viljeltäisiin lähialueen kurkut, tomaatit ja salaatit eikä niitä tarvitsisi rahdata välillä Vantaalle.
"Tähän pitäisi saada koko ketju ja ennen kaikkea kauppa mukaan. Loppuasiakkaat kyllä ymmärtävät asian. Tai ehkä taimet pitäisi myydä suoraan kuluttajalle, ja tämä kasvattaisi ne itse", Jordas visioi.
Ruukkuyrtin hengissä pitäminen ja kasvattaminen kotona on haastava tehtävä, tietää moni kokemuksesta.
Jordas vinkkaa, että myynnissä on laitteita, jotka optimoivat ravinteet, valon ja kosteuden. "Kun hankkii laitteen ja investoi kaksi euroa taimeen, voi saada paljon hyötyä. Kun asiakas onnistuu yrtin kasvatuksessa, se on aina myös meidän etu, sillä se lisää kiinnostusta käyttöön. Opettaa, että on pakko saada aina tuoretta basilikaa", Jordas virnistää.
Pääsiäisestä alkaa yrttisesonki, joka jatkuu koko kevään juhlakauden. Jos kesällä on hyvät grillikelit, kysyntä pysyy vahvana.
"Haasteellisin on syksy, mutta onneksi joulu tuo piristyksen. Joulukuisen suklaansyönnin jälkeen liikkuu myös paljon salaattia. Eli välillisesti olemme säiden ja ihmismielen armoilla, vaikka vertikaaliviljelyssä sään vaikutus minimoidaan", Jordas tietää.
Isojen investointien vuodet ovat olleet Robbesille haasteellisia, mutta tulevaisuus näyttää valoisalta.
"Ruuan tuotantoon kuuluu nykyisin, että pystyy viestimään, millä tavalla tuote on tuotettu. Ihmisillä on valtava kiinnostus ruokaan. On ilo huomata, että kun me hoidamme työn hyvin, asiakkaat arvostavat sitä."
Jordas on tyytyväinen, että palasi Lapinjärvelle, mutta näyttelijän työtä hän ei ole kokonaan jättänyt. Ensi kesänä miehellä on rooli Porvoon kesäteatterissa Spanska fluga -näytelmässä.
"Oli turvallista alkaa viljellä minttua vertikaaliviljelmässä. Olisi paljon hurjempaa olla näyttelijä, kun ei koskaan tiedä, onko salaattia leivän päälle myös huomenna."
Robert Jordas
Näyttelijä ja puutarhayrittäjä Lapinjärvellä Itä-Uudellamaalla.
Puoliso on ammatiltaan laulaja, uusperheessä neljä 8–13-vuotiasta lasta.
Harrastaisi vaikka mitä, jos olisi aikaa. Talvella hiihtää, kesällä rullahiihtää. Kilpaili nuorena hiihtosuunnistuksessa.
Lempiyrtit basilika ja lakritsiyrtti.
Robbes Lilla Trädgård
Kasvihuoneyritys Lapinjärvellä.
Viljelyala 15 000 neliötä, josta vertikaaliviljelyä 4 400 n neliötä.
Pääkasvit jääsalaatti, basilika, korianteri, minttu ja timjami. Yhteensä noin 30 lajia salaatteja, yrttejä ja versoja.
Työntekijöitä 30, kansallisuuksia kahdeksan.
Liikevaihto maaliskuun lopussa päättyvällä tilikaudella 3,3, miljoonaa euroa (edellinen tilikausi 2,7 me).
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




