Tilastot vääristelevät suomalaisten lihanhimoa
Lihaa syödään todellisuudessa vähemmän kuin kansainväliset tilastot kertovat. Tilastointitapa liioittelee kulutusta, koska syötäviksi kiloiksi lasketaan myös luut.Suomalaiset syövät lihaa vähän verrattuna Länsi- ja Etelä-Euroopan maihin.
Kulutus on EU-15-maissa miltei viidenneksen suurempi henkilöä kohti kuin Suomessa. Suomalainen syö lihaa säästeliäästi myös koko EU:n keskiarvoon verrattuna.
Lihaa popsitaan Eurostatin kokoamien tietojen mukaan esimerkiksi Tanskassa 116 kiloa henkilöä kohti vuodessa. Kansainvälinen tapa on, että luut lasketaan painoon mukaan.
Suomessa vastaava määrä jäi Eurostatin kokoamien tietojen mukaan 78 kiloon.
”Lihan syönti lähtee kotiruuasta ja sitä kautta suomalaisesta ruokakulttuurista”, tutkimuspäällikkö Pasi Saarnivaara Suomen Gallup elintarviketieto Oy:stä pohtii.
Kulutusta on Saarnivaaran mukaan omiaan hillitsemään myös ravitsemussuositusten hyvä tuntemus sekä lihan hinta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


