Nyt leivotaan ihanasti tuoksuvaa hiivaleipää
Kotona leivottujen lämpimäisten tuoksu kutkuttaa makuhermoja. Etenkin talvella kotilämpimäiset maistuvat tavallista paremmilta. Leipomisessa pätee vanha sanonta: harjoitus tekee mestarin. Vaivaamalla vähitellen jauhoja hiivaleipätaikinaan oppii pikku hiljaa tunnistamaan, milloin niitä on tarpeeksi.Leivontaohjeissa on käytössä sekä tilavuus- että painomittoja. Tilavuusmitalla mittaaminen on käytännössä riittävän tarkkaa. Kotileipurin kannattaakin hankkia mittasarja, johon kuuluvat tee- ja ruokalusikka sekä desilitran mitta.
Kodin ruokalusikat voivat olla hyvin erikokoisia. Ohjeissa lusikallinen tarkoittaa mittasarjan lusikkaa tasaisena, ei kukkuraisena.
Uutta ohjetta kokeillessa on hyvä mitata neste, jauhot, sokeri ja kohotusaine. Tämä pätee erityisesti pikkuleipä- ja kakkutaikinoihin.
Maaseudun Tulevaisuuden ruokasivulla leivotaan tänä vuonna kerran kuukaudessa. Käymme läpi tuttuja perusohjeita sekä uusia leivonnaisia.
Ensimmäiseksi vaivaamme hiivaleipätaikinan. Perinteisen hiivaleivän sijaan leipuri voi kokeilla porkkanaleipää, sisarusleipää, solmuleipiä tai vaikkapa siemen-rusinaleipää.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

