Donitsit

Donitsit
noin 20 kpl
Taikina
- 2 munaa
- 1/2 dl sokeria
- 2 dl täysmaitoa
- 1 rkl leivinjauhetta
- 1 tl raastettua sitruunan kuorta
- 1 tl kardemummaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 5 dl vehnäjauhoja
- 50 g voita
Keittämiseen
- 1–1 1/2 l rypsiöljyä
Pinnalle
- sokeria
Sitruunakuorrutus
- 3 dl tomusokeria
- 4 tl sitruunamehua
- 1 rkl vettä
- (hiven keltaista elintarvikeväriä)
Suklaakuorrutus
- 2 dl tomusokeria
- 1 dl kaakaojauhetta
- 4 rkl vettä
Mansikkakuorrutus
- 2 dl mansikanmakuista tomusokeria
- 1–2 rkl vettä
- (hiven punaista elintarvikeväriä)
Pinnalle
- strösseleitä
- nonparelleja
- karkkirakeita
Valmistusohje
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää vaahtoon vuorotellen maitoa ja kuivia aineita. Lisää lopuksi pehmeä tai sulatettu voi. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
Kauli taikina jauhotetulla pöydällä 1–1 1/2 senttimetrin paksuiseksi levyksi. Taikina on pehmeää, joten käytä reilusti jauhoja.
Ota levystä muotilla (halkaisija 8 cm) tai lasilla pyöreitä kakkuja. Tee kakkuihin keskelle reikä sormella.
Keitä donitsit kuumassa (160–180-asteisessa) öljyssä valurautapadassa tai paksupohjaisessa kattilassa molemmilta puolilta kypsiksi. Nosta talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva valuu pois. Kierittele lämpiminä sokerissa tai tee pinnalle kuorrutus.
Sekoita kuorrutusaineet keskenään. Jos haluat kuorrutteesta hyvin voimakkaan värisen, niin lisää ripaus elintarvikeväriä. Mikäli kuorrutus tuntuu paksulta, lisää hieman vettä.
Valuta kuorrutusta donitseille. Ripota pinnalle strösseleitä tai koristerakeita ennen kuin kuorrutus kuivaa.
Osaston luetuimmat
- Ihana mämmi on Suomen väärinymmärretyin ruoka ‒ se menee hukkaan jälkkärinä
- Valmista herkullinen pääsiäismenu ‒ 4 ihanaa reseptiä
- Notkuuko pakastimesi puolukoita? Tämä rukiinen puolukkapuuro sopii välipalaksi tai kevyeksi jälkiruuaksi
- Mummon lihapullat
- Aleksanterinleivokset
- Maailman parhaat uunijuurekset
- Mämmin voi valmistaa itse eikä se ole vaikeaa