Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Kasvisruokakirjat pursuavat kauniita kuvia – katso kuinka paljon MT:n toimittajien kokkaukset muistuttavat esikuviaan

    Kuva: Carolina Husu / Henni Laitala

    Kustantamoiden reseptikirjoissa on tällä hetkellä vahva kasvisruokaedustus. On reseptejä herkuttelijoille, urheilijoille ja kiireisille arkikokeille.

    Uusien raaka-aineiden ja reseptien testaus on välillä haastavaa. Tutustuimme kuuteen kotimaiseen kasvisruokakirjaan.

    Elina Innanen: Vegaanin keittiössä: Parempaa ­arkiruokaa keittiössä. 276 sivua. Readme.fi.

    Chocochili-­bloggaaja Elina Innanen on julkaissut kuudennen ­painoksen tuhdista Vegaanin keittiössä -keitto­kirjastaan. Taitto on huolella mietitty, ja lukukokemuksena kirja on monipuolinen niin kuvien kuin reseptienkin osalta. Innanen on sisällyttänyt kasvisruokailijalle myös useita pennin­venyttäjän vinkkejä, joista kyllä sekaani eli sekasyöjäkin hyötyy.

    Simppeli valmistaa, mutta maultansa tykki!

    Kokeilen varhaiskaalilla täytettyjä kikhernelettuja avokado- ja romescokastikkeen kera. Niistä kirkkaasti parhaaksi osoittautuu paahdetuista paprikoista ja mantelista valmistettu romescokastike: simppeli valmistaa, mutta maultansa tykki!

    Kikhernelettujen ohjeessa suositellaan paistamiseen käytettävän pinnoitettua, tarttumatonta pannua. Omistan kaksi jonkin sortin pinnoitteella varustettua pannua, mutta hyvin nopeasti käy selväksi, että pinnoite ei ole tarpeeksi paksu, joten lopputuloksesta tulee repaleinen.

    Kuva: Carolina Husu / Laura Kuivalahti

    Charlotta Munsterhjelm & Anton Häggman: Ykskaks vege! – 103 helppoa kasvisruokareseptiä. 201 sivua. S&S.

    Charlotta ­Munsterhjelm ja Anton Häggman kertovat kirjassaan Ykskaks vege! matkansa kasvis­syöjiksi. Lihansyönnin ilmasto­vaikutukset ajoivat pariskunnan siirtymään kasvisruokaan, mutta helppoja arki­reseptejä oli vaikea löytää.

    Ykskaks vege! on visuaalinen ruokakirja, jonka reseptit ovat yksinkertaisia ja raaka-aineluetteloiltaan maltillisia. Tarjolla on niin italialaisia herkkuja kuin tuttuja suomalaisia makuja kaalilaatikosta pinaatti­lettuihin.

    Reseptien lomassa pariskunta kertoo myös omia kokemuksiaan kasvis­ruokaan siirtymisestä sekä siihen liittyvistä hankaluuksista ja onnistumisista. On lohdullista tietää, että muutkin ovat olleet aluksi epävarmoja ja eksyksissä.

    Kirjan bataatti-halloumipihvit ovat raaka-aineiden raastamisen takia suuritöisiä, mutta lopputulos on maukas. Pihvitaikina tosin jää hitusen pehmeäksi, eikä osa pihveistä tahdo pysyä kypsinäkään kasassa. Resepti pääsee jatkotestailuun.

    Kuva: Carolina Husu / Henni Laitala

    Linda Kovanen: Liikkujan kasvisruokaa: 224 sivua. Readme.fi

    Linda Kovanen on selvittänyt perusteellisesti, kuinka koostaa kasvisruokavalio sopimaan yhteen liikuntaharrastuksen kanssa. Tietoa löytyy niin kiinteytyjälle kuin lihasmassan kasvattajallekin. Kovasen kotitalousopettajan ammattitaito tulee esiin selkeästi kirjoitetuista ohjeista. Jokaiseen reseptiin on kirjattu ravintoarvoja, jotta niistäkin voi halutessaan pysyä kärryllä.

    Kirja on herkullista luettavaa ja laitan useampaankin reseptiin merkinnän, että tätä pitää kokeilla. Joihinkin resepteihin menee kananmunasta vain valkuaisia. Se jättää ikuisen dilemman: mitä tehdä keltuaisista? Muutama vinkki voisi tulla tarpeeseen.

    Päädyn kokeilemaan Snickers-­tuorepuuroa, joka on tarkoitettu täydentämään treenipäivän energian­saantia. Nimestään huolimatta se ei sisällä Snickers-patukoita, vaan kaakaojauheella maustettua tuorepuuroa, pähkinä-toffeekastiketta ja kokonaisia maapähkinöitä.

    En ole mikään tuorepuurohirmu, mutta taateleista ja maapähkinä­voista tehdyn kastikkeen avulla puuro­mukini tyhjenee nopeasti treenin jälkeen.

    Kuva: Carolina Husu / Laura Kuivalahti

    Lotta Viitaniemi: ­Syötävän hyvät – 38 salaattia ja kulhoa. 120 sivua. Atena.

    Lotta Viitaniemen määritelmä salaatille taitaa olla laajimpia mahdollisia. Kirjansa esipuheessa hän pohtii, erottaako vihreä lehti salaatin muista aterioista. Ennakkoluuloiseksi salaatti­kokiksi Viitaniemeä ei voi sanoa, sillä reseptikirjan mukaan myös ”bataattiranskalaiset ovat aivan pätevä salaatin raaka-aine”.

    Syötävän hyvät -kirja on kaunis ja tunnelmallinen. Mukavan lisän tarjoavat Viitaniemen muutaman lauseen mittaiset pohdinnat jokaisen reseptin alussa.

    Testaan kirjasta tsatsikilla maustetun falafelkulhon reseptiä. Ensikertalainenkin onnistuu saamaan falafeleista rapsakoita, mutta mausteisiin kaipaisi edes suuntaa-antavia määriä – nyt falafelit jäävät aavistuksen verran mauttomiksi. Tsatsikista tulee sen sijaan herkullista, mutta paahdettujen munakoisojen rooli jää epäselväksi.

    Mitäänsanomattomat kiekot tuskin jäävät arkireseptien kiertoon, mutta falafelien ja tsatsikin ohjeille on varmasti käyttöä tulevaisuudessakin.

    Kuva: Carolina Husu / Henni Laitala

    Jinna Lappalainen ja Johanna Oikarinen: Huoletonta hyvää. 191 sivua. Readme.fi.

    Jinna Lappalainen ja Johanna Oikarinen ovat kehitelleet kirjan täyteen vegaanisia, gluteenittomia ja ilman valkoista sokeria valmistettuja herkkuja.

    Taitto on avara ja jättää tilaa herkän boheemeille kuville. Suurimmassa osassa kuvista on taustalle aseteltu erilaisia ryppyisiä kankaita. Visuaalisena elementtinä ne kuitenkin kulutetaan nopeasti loppuun, ja toisteisuus alkaa häiritä kirjan loppua kohden.

    Yllättäen kirjan takana ei ole reseptihakemistoa, josta sivunumeron voisi tarkistaa. Se hiukan hidastaa reseptien löytämistä.

    Kokeiluun lähtee resepti nimeltä Pistaasi bliss balls. Ohjeessa on pieniä epäjohdonmukaisuuksia. Aluksi kaikki aineet ohjeistetaan laittamaan tehosekoittimeen, vaikka lopuksi selviää, että raakasuklaata sinne ei olisi pitänytkään laittaa. Onneksi luen reseptin loppuun asti ennen kuin aloitan.

    Raakasuklaata käsketään sulattaa 100 grammaa, joka oli ainakin minun pyörykkämäärälle liikaa. Ylijäänyt sula suklaa jää hiukan harmittamaan.

    Kuva: Carolina Husu / Laura Kuivalahti

    Kati Koskinen: Pink ­Lemonin parhaat – ­Herkkubuffet kaikille. 144 sivua. Moreeni.

    Herkubuffet kaikille -kirja poikkeaa tämänhetkisestä, tummanpuhuvasta ja rustiikkisesta ruokakirjatrendistä värikkäillä kuvillaan ja karnevaalihengellään. Kirjan sivut eivät myöskään ole karheaa paperia, kuten monissa muissa opuksissa.

    Kati Koskisen herkkukirja huomioi kasvis­syöjien ja vegaanien lisäksi muun muassa FODMAP-ruokavalion, jossa karsitaan tiettyjen imeytymättömien hiilihydraattien määrää.

    Resepteissä suositaan usein gluteenittomia jauhoseoksia. Ohjeisiin voisi lisätä myös vaihtoehdoksi perinteiset jauhot. Jos kukaan ruokailijoista ei noudata gluteenitonta ruoka­valiota, on jauhoseosten ostaminen jo valmiiksi täysiin keittiönkaappeihin turhaa.

    Päädyn valmistamaan vegaanista linssikaviaaria. Mädin korvaavat tässä ohjeessa kypsät linssit. Kaurafraice on perustana raikkaalle ja erehdyttävästi esikuvaansa muistuttavalle herkulle.

    Arkiaamun leipä muuttuu heti astetta hienostuneemmaksi, vaikka linssit ovat huomattavasti kaviaaria halvempia. Arjen luksusta parhaimmillaan!