Tässä on kolme hyväksi havaittua vinkkiä yrttien pakastamiseen
Toimittajan ympärivuotinen haaste on pelastaa yrtit, jotta ne pääsevät puolestaan pelastamaan hänen arkiruokansa.Yrtit piristävät jokaisen arkiruuan. Pastakastikkeeseen ja makaronilaatikkoon basilikaa. Nakkikeittoon ja perunamuusiin tilliä tai persiljaa. Korianteri sopii niin salsaan kuin kookosmaidon kera currykastikkeeseen. Jos rosmariini sopii johonkin, niin rosmariiniperunoihin.
Ylijääneet yrtit uhkaavat kuitenkin unohtua. Tänä vuonna aion panostaa yrttien säilömiseen pakastamalla.
Etenkin kesällä yrtit kasvavat nopeasti, ja juuri nyt niitä saisi latvottua talteen.
Pakastus on toimiva keino. Se on nopeaa, helppoa ja toimii useimpien yrttien kohdalla. Ilmavammin pussiin tai rasiaan leikatut yrtit toimivat varmasti. Kiireessä saatan olla valmis viskaamaan myös isomman yrttinipun lehteen käärittynä pakkaseen. Luonnonkasveista myös ryöpätyt nokkoset voi pakastaa, kertoo suomalaista yrttitietoa kerännyt Yrttitarha-hanke.
Haasteena saattaa olla yrttien tunnistaminen jälkikäteen, mutta tähänkin on ratkaisu: sekoitus ja pakastus. Jos yrteistä tekee valmiin sekoituksen, ei tarvitse edes yrittää muistella niin tarkkaan, mitä pakastin on milloinkin syönyt. Kaikkien ruokien kohdalla yrttivalinnalla ei ole edes niin väliä. Ainakin linssilasagnen kastike saa syvyyttä miltei mistä tahansa yrteistä.
Lisäksi aion ottaa palettiini yrtti-öljykuutiot. Halutut yrtit silputaan jääpalamuotteihin, ja päälle kaadetaan oliiviöljyä. Jäätyneet kuutiot saa kerättyä pussiin ja poimittua pannulle. Uskon, että pastakastikkeet, sienet, mikä tahansa sipulia sisältävä tai vaikkapa kevään parsat piristyvät yrttinapista. Miksei suolaisen piirakan täytekin. Jos tekisin krutonkeja, kokeilisin yrttien kera.
Kirjoittaja on MT:n toimittaja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







