
Tee juustokakun sisään ihana sitruunatahna eli lemon curd
Pala muhkeaa juustokakkua marjasoseen kanssa maistuu kevyen aterian jälkiruokana. Hyydytetty rahkakakku puolestaan hurmaa pääsiäisen kahvipöydässä.Hyydytetyn juustokakun moussemainen täyte kiinteytyy liivatteen avulla. Täyte koostuu yleensä tuorejuuston tai rahkan ja kermavaahdon seoksesta. Makuaineeksi voi lisätä esimerkiksi sitruunan kuorta, hedelmä- tai marjasosetta.
Hyytyminen vie aikaa vähintään neljä tuntia, mielellään kuitenkin yön yli. Rapea keksipohja syntyy hienonnetuista kekseistä ja sulatetusta voista. Jäähtyessään voi kiinteytyy ja pohjasta tulee hyvin koossa pysyvä. Keksejä voi vaihdella oman makunsa mukaan. Kokeile myös rukiista vaihtoehtoa käyttämällä hapankorppuja.
Uunissa paistetun juustokakun suussa sulava rakenne syntyy raaka-aineiden huolellisen vatkaamisen ja oikean lämpötilan ansiosta. Kun täytteen aineet on mitattu huolellisesti kulhoon, niin massa vatkataan sähkövatkaimella tasaiseksi.
Monissa ohjeissa keltuaiset ja valkuaiset erotellaan. Oma kokemukseni on, että valkuaisia ei tarvitse lisätä vaahdotettuna. Riittää, kun täytettä vaahdottaa pari kolme minuuttia sähkövatkaimella.
Irtopohjavuoka on hyvä laittaa uunissa pellin päälle. Näin mahdollisesti valuva rasva ei sotke uunin pohjaa. Tarkkaile kypsymistä paistamisen aikana. Peitä kakku tarvittaessa paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla, jos pinta alkaa tummua liikaa. Kypsymiseen vaikuttaa niin uunin tehokkuus kuin kakkuvuokakin.
Sitruunatahna eli lemon curd
3 munaa
2 dl sokeria
2 luomusitruunan mehu ja raastettu kuori
75 g sulatettua voita
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää mehu ja raastettu kuori sekä voisula.
Kuumenna kattilassa vettä ja nosta kulho vesihauteeseen. Vatkaa seosta vesihauteessa, kunnes se sakenee. Jäähdytä ja purkita.
Cheese cake eli juustokakku
10—12 annosta
Pohja
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte
500 g maitorahkaa
2 prk (à 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
2 tl raastettua sitruunankuorta
1 rkl sitruunamehua
2 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 dl perunajauhoja
4 munaa
Valmista pohja. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää jauho-leivinjauheseos. Pohjusta leivinpaperilla halkaisijaltaan 24 cm:n ja korkeudeltaan 7 cm:n irtopohjavuoka. Voitele vuoan reunat. Levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka peitettynä jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Yhdistä kulhossa täyteen ainekset, perunajauhot siivilän läpi. Vatkaa sähkövatkaimella täyte tasaiseksi. Kaada täyte taikinapohjalle. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin tunti. Laita vuoan alle leivinpelti, jotta mahdollisesti valuva rasva ei valu uuniin. Peitä kakku tarvittaessa paiston loppuvaiheessa leivinpaperilla, ettei pinta tummu liikaa.
Anna kakun jäähtyä ja irrota vuoasta. Sihtaa kakulle halutessasi tomusokeria. Tarjoa marjakastikkeen (esimerkiksi vadelma tai mustaherukka) kanssa.
Vinkki
Marjakastike: soseuta noin litra marjoja. Puserra sose siivilän läpi. Makeuta kastike sokerilla.
Hyydytetty aprikoosikakku
15 annosta
Pohja
3 dl (150 g) digestive- tai kaurakeksimuruja
50 g voita
Täyte
6 liivatelehteä
2 tlk (â 410/240 g) säilykeaprikooseja
1 rkl sitruunamehua
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 1/2 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
Kuorrutus
2 dl aprikoosisosetta
2 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua
1—5 rkl sokeria
Laita hiukan limittäin kaksi leivinpaperin palaa irtoreunaiseen vuokaan pohjalle ja pingota renkaan avulla. Voitele reunat öljyllä ja siivilöi pinnalle tomusokeria.
Murskaa keksit huhmaressa tai monitoimikoneella. Sekoita murut sulatetun voin joukkoon. Painele seos lämpimänä vuoan pohjalle ja hiukan reunoille. Anna jähmettyä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 10 minuuttia. Soseuta aprikoosit liemineen. Mittaa 4 dl sosetta ja mausta sitruunamehulla ja sokerilla. Loppu noin 2 dl tulee kakun päälle. Mikäli aprikoosit ovat sokeriliemessä olleita, niin laita sokeria ensin puoli desiä ja lisää tarvittaessa. Ota 3 rkl erilleen liivatelehtien sulatusta varten. Sekoita loppusose rahkan joukkoon.
Purista liivatelehdet kuiviksi ja sulata kolmeen ruokalusikalliseen aprikoosisosetta esimerkiksi mikrossa. Lisää liivateseos rahkaseokseen sekä kerma vaahdotettuna. Kaada täyte vuokaan. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
Liota kuorrutteen liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia, purista kuiviksi ja sulata sitruunamehuun. Sekoita aprikoosisoseen joukkoon ja mausta sokerilla riippuen aprikoosisoseen makeudesta. Kaada seos tasaisesti kakun päälle. Anna hyytyä kylmässä.
Irrota täysin hyytynyt kakku veitsen avulla vuoan reunoista. Avaa reunus ja nosta pohjapareineen tarjoiluvadille. Vedä pohjapaperit varovasti pois.
Lämmin juustokakku
8 annosta
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl (75 g) mantelirouhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 tippaa karvasmanteliöljyä
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 prk (250 g) raejuustoa
2 dl kuohukermaa
Tarjoiluun
vadelma- tai mansikkahilloa
kermavaahtoa
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä keskenään mantelirouhe, vaniljasokeri ja jauhot. Sekoita varovasti munavaahtoon. Mausta karvasmanteliöljyllä, varo yliannostusta.
Sekoita maitorahka, raejuusto sekä kerma vaahdotettuna seokseen. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun 3 litran tasapohjaiseen vuokaan. Kypsennä 175 asteessa 50 minuuttia.
Irrota kakku hiukan jäähtyneenä. Tarjoa vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon ja hillon kanssa.
Pienet juustokakut
6 kpl
Pohjat
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja +
1/2 dl jauhoja vuokiin taputtelussa
Täyte
6 rkl sitruunatahnaa (Lemon curd)
1 prk (250 g) maitorahkaa
3 rkl perunajauhoja
1 muna
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl kuohukermaa
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää jauho-leivinjauheseos. Voitele 6 pientä annosvuokaa. Taputtele pohjalle ja reunoille tasaisesti taikinaa, käytä jauhoja apuna.
Levitä pohjalle noin ruokalusikallinen sitruunatahnaa. Vatkaa muut täytteen ainekset tasaiseksi seokseksi. Jaa vuokiin. Paista 175 asteessa noin puoli tuntia, kunnes täyte on hyytynyt ja reunat kauniin ruskeita.
Vinkki
Voit tehdä yhden ison kakun esimerkiksi irtopohjavuoassa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


