Juustokakkujen historia alkaa vuosituhansien takaa – nykysuomalaisille juustokakut maistuvat eri makuisina eri vuodenaikoina
Mango-juustokakku on kahvipöydän luottopakki, jonka suosio näkyy myös Valion reseptihaussa. Resepti kerää kiivaimpaan sesonkiaikaan tuhansia katseluja päivässä.
Mango-juustokakun suosion syynä on kakun raikas, mutta täyteläinen makumaailma. Kuvituskuva. Kuva: Jaana KankaanpääKesä on monenlaisten juhlien aikaa, ja suomalaisissa kesäjuhlissa parempiin suihin katoaa kakku jos toinenkin. Erityisesti juustokakut tuntuvat maistuvan suomalaisille, kertoo Valion sisältöpäällikkö Laura Saukkonen.
”Juustokakun makua on helppo muunnella ja niistä on helppo tehdä vaikka gluteenittomat versiot.”
Juustokakun valmistamiseen käytetään yleisimmin tuorejuustoa tai muuta pehmeää juustoa. Kakun kasassa pysyminen vaatii yleensä hyydyttämistä joko liivatteen avulla jääkaapissa tai uunissa paistamalla. Uuniversiossa juustokakun täyte hyytyy sisältämiensä kananmunien vaikutuksesta samaan tapaan kuin munamaito makaronilaatikossa.
Juustokakkujen varhaisimpia versioita ovat paistamalla hyydytettävät versiot, sillä tällaisten kakkujen esi-isiä valmistettiin jo vuosituhansia sitten. Esimerkiksi antiikin ajan Roomassa valmistettiin savillum-nimistä kakkua vuohenjuustosta, jauhoista ja hunajasta, ja kakku hyydytettiin paistamalla saviruukussa liekkien päällä. Kakku tarjoiltiin pikku suupaloiksi leikattuna ja sitä voitiin napsia pitkin ateriaa, eikä niinkään jälkiruokana (CNN 24.5.2022).
Vuodenajat näkyvät Saukkosen mukaan Valion kakkureseptien suosiossa siinä, että keväällä valon lisääntyessä suomalaisia kiinnostavat erityisesti hedelmäiset ja sitruunaiset maut. Kesää kohti mentäessä kakkuihin halutaan upottaa mansikoita, kun taas syksyä kohti mennessä juustokakkujen maailmassa päätään nostavan kahvin ja suklaan maut.
Mango-juustokakun voi tietenkin valmistaa monella tavalla, mutta yleensä kakku koostuu digestive-keksipohjasta ja liivatteella hyydytetystä vaniljaisesta tuorejuustokerroksesta.
Nyt valoisammalla vuodenpuoliskolla juustokakkujen yksi luottopakki on mango-juustokakku. Saukkosen mukaan mango-juustokakun resepti kuuluu Valion 30 suosituimman reseptin joukkoon, ja sitä aletaan etsiä enenevässä määrin pääsiäisestä alkaen.
Pääsiäisen jälkeen mango-juustokakkua katetaan pöytään yhtä lailla äitienpäivänä, valmistujaisissa, rippijuhlissa ja muissa kesäkauden karkeloissa. Kiivaimpaan sesonkiaikaan kyseistä reseptiä katsotaan Valion sivuilta useita tuhansia kertoja päivässä.
Mango-juustokakun reseptiä tiiraillaan innokkaasti myös esimerkiksi Kotikokki-sivustolla, jossa kyseisen kakun suosituinta reseptiä on katsottu jo yli 1,4 miljoonaa kertaa. Mango-juustokakku on sivuston käyttäjien palautteesta päätellen toiminut monelle porttina juustokakkujen maailmaan (Iltalehti 30.3.2024).
Mango-juustokakun voi tietenkin valmistaa monella tavalla, mutta yleensä kakku koostuu digestive-keksipohjasta ja liivatteella hyydytetystä vaniljaisesta tuorejuustokerroksesta. Liivatteella hyydytetty mangosose muodostaa kakkuun kiiltävän pintakerroksen.
Saukkonen Valiolta pohtii, että mango-juustokakun suosion syynä on kakun raikas, mutta täyteläinen makumaailma.
”Kakussa on jotain hieman yllättävää, mutta ei liian erikoista. Maku sopii moneen suuhun ja on lisäksi pirteän värinen”, Saukkonen tiivistää.
Kesäkaudella juustokakkujen etuna on sekin, että ne on mahdollista valmistaa täysin ilman uunia.
Jos uunin lämmittäminen ei kuitenkaan tunnu liian hiostavalta, juustokakku on mahdollista valmistaa myös uunissa. Saukkonen kertoo, että tällaisista juustokakuista parhaillaan suosiota nauttii esimerkiksi baskimaanjuustokakku. Kakun juju on siinä, että kakku koostuu pelkästä täytteestä, ja kakkua pidetään uunissa niin kauan, että kakun pinta saa hieman palaneen värin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





