Sahdin valmistajat kokoontuvat viikonloppuna SM-kisoihin – nuorin osallistuja ollut 15- ja vanhin 95-vuotias
Kisoihin osallistuu valmistajia noin 50 pitäjästä.Sahdinvalmistuksen suomenmestaruuskisat järjestetään 31. kerran lauantaina 5.8. Tänä vuonna kisapaikkana on Nakkilan Villilän kartano.
Kisojen järjestäjä, Lammin Sahdin perustaja Pekka Kääriäinen odottaa tapahtumasta jälleen vauhdikasta. Kääriäinen on vastannut kisoista niiden alusta lähtien.
”Kisojen tunnelma on ollut aina hyvä. Paikalle saapuu pitäjien kannatusjoukkoja ja havaittavissa on jännitystä, kun tuloksia aletaan paljastaa.”
Kyseessä on henkilökisa, eikä kaupallisten toimijoiden edustajat voi kisaan osallistua. Paikalle odotetaan noin 50 pitäjän edustajaa. Pitäjät on luokiteltu vuoden 1991 kuntakartan mukaan. Pitäjät tuovat kisaan omat tuomarinsa, jotka maistavat sokkona kisassa mukana olevia sahteja. Karsinnat on järjestetty ennen kisapäivää pitäjissä.
Sokkomaistetut sahdit pisteytetään, jonka jälkeen niistä pääsee osa toiselle kierrokselle ja lopulta vain kuusi finaalikierrokselle. Kuudelle parhaalle on tiedossa Viking Maltin sahtimaltaita ja voittaja palkitaan kiertopalkinnolla sekä tuohihatulla.
Sahdinvalmistuksen SM-kisojen ohjelma 5.8.2023
Paikka: Villilän kartano, Nakkila
11–12.30 Näytteiden vastaanotto ja ilmoittautuminen
12.30 Tuomaripalaveri
13.00 SM-Kilpailu alkaa
14.00 Alkuerätauko
15.00 SM- Kilpailun välierä
15.30 Välierätauko
16.00 SM-Kilpailun finaali: Kuusi parasta sahtia laitetaan paremmuusjärjestykseen
16.30 Finaalitauko
17.30 SM-Kilpailun tulokset
Järjestäjä: Suomen sahtiseura
Kääriäinen kertoo, että osallistumisen ehtona on, että sahti on valmistettu EU:n nimisuojan asettamien sahtikriteerien mukaisesti.
”Jokaisella on oma reseptinsä, mutta sahti pitää olla kuitenkin valmistettu perinteisistä raaka-aineista, ja kaikki sokeri pitää tulla viljasta tai maltaista. Reseptissä voi käyttää myös perinteen mukaisia raaka-aineita, kuten katajaa ja humalaa. Jos joku väittää, että jotain marjaakin on käytetty, ei sellaista voida sulkea pois. Sokerin lisääminen on kuitenkin kielletty”, Kääriäinen kertoo.
Kääriäisen mukaan kisat on perustettu alkujaan sahtikulttuurin ylläpitämiseksi ja esiintuomiseksi. Kisoihin on osallistunut satoja kotivalmistajia, jotka ovat halunneet tuoda esiin sahtejaan.
Kisa yhdistää sahdinvalmistajia ympäri Suomen. Mukana kisaajia sukupuolesta riippumatta ja ikäjakaumakin on todella laaja. Kääriäisen mukaan nuorin osallistuja on ollut 15- ja vanhin 95-vuotias.
”Itse aloitin sahdinvalmistuksen 14-vuotiaana”, Kääriäinen kertoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







