
Tässä on kesän virkistävin kahvi: Valmistustapa tekee kahvista vähemmän hapanta ja kitkerää
Kylmäuutettuna kahvin maku korostuu. Saatat yllättyä, mitä kahvista saa tällä menetelmällä irti.Kylmäuutettu kahvi eli cold brew on ollut jo joitain vuosia suosittu juoma erityisesti kesäisin. Tätä kahviloistakin tuttua kahvia on helppo valmistaa myös kotona.
Kylmäuutossa kahvia uutetaan puruista kylmään veteen pitkän ajan kuluessa. Usein kahvi valmistellaan jääkaappiin illalla, jolloin se on seuraavana aamuna valmista.
Kylmäuuttoa varten on olemassa siihen tarkoitettuja astioita, mutta myös pressopannu tai astia ja suodatin toimivat hyvin. Voit käyttää suodattamiseen esimerkiksi kahvinkeittimesi suodatinosaa, jos se on irrotettava.
Kylmäuutettu kahvi valmistetaan laittamalla jauhettu kahvi veden joukkoon noin 12 tunniksi, jonka jälkeen porot suodatetaan pois. Näin syntyy kylmää kahvia, jota jatketaan tavallisesti maidolla, vedellä tai kasvipohjaisella juomalla.
Kylmäuutettu kahvi kannattaa tarjota jäiden kanssa, jolloin se pysyy viileänä helteilläkin. Joukkoon voi sekoittaa myös sokeria tai makusiirappia.
Kylmäuutettu kahvi maistuu erilaiselta kuin perinteinen kahvi, koska se ei ole uuton aikana kosketuksissa kuuman veden kanssa. Siinä on usein vähemmän happoja ja kahvin ominaismaku pääsee oikeuksiinsa.
Kannattaakin kokeilla erilaisia kahveja, joista erityisesti vaaleapaahtoiset kahvit voivat yllättää hedelmäisyydellään tai marjaisuudellaan.
Katso alta ohjeet cold brew’n valmistamiseen.
Cold brew eli kylmäuutettu kahvi
1 litra
- Ainekset
- 120 g jauhettua kahvia (jauhatus voi olla karkeampi kuin suodatinjauhatus, jos käytössä on kahvimylly)
- 1 l kylmää vettä
- Lisäksi
- Vettä, maitoa tai kasvijuomaa
Valmistusohje
Laita kahvinpurut astiaan ja kaada päälle kylmä vesi.
Siirrä astia jääkaappiin ja anna kahvin tekeytyä noin 12 tuntia. Kun teet kahvin illalla, on se valmista aamulla nautittavaksi.
Jos käytät vain kannellista astiaa, siivilöi kahvi suodatinpussin läpi toiseen astiaan.
Tarjoile kahvi jäiden sekä maidon, kasvipohjaisen juoman tai veden kanssa. Voit nauttia kahvin myös sellaisenaan, jos se ei ole mielestäsi liian vahvaa.
Kylmäuutettu kahvi säilyy ilmatiiviissä astiassa noin viikon, joten voit tehdä kerralla suuremmankin määrän.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









