Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Himottavatko korput? Tee niitä itse tai kuivaa alelaarin pullapitkosta

    Osa meistä muistaa mummolan pullapitkosta valmistetut kanelikorput, joissa halkaistu viipale kastetaan ensin maitoon, sitten kieritellään sokeri-kaneliseoksessa. Maustetut viipaleet ruskistetaan uunissa ja lopuksi kuivataan rapeiksi.

    Pitkopullaa ei tarvitse leipoa itse, sillä korppuja voi kuivata kaupan alelaatikon pullapitkosta. Korput voivat olla myös sämpylätyyppisestä taikinasta varta vasten leivottuja.

    Hyvä korppu on murea. Jopa niin, että syömisen jälkeen muruja on ympäri pöytää ja hiukan pöydän allakin.

    Jotta lopputulos olisi murea, pitää taikinan olla pehmeä. Myös rasva lisää mureutta. Herkullinen korppu on pinnalta rosoinen. Kaunis, rosoinen pinta syntyy silloin, kun sämpylä tai pulla on jäähtynyt kunnolla ennen halkaisua.

    Halkaiseminen onnistuu parhaiten pistelemällä haarukalla. Leivinjauheella kohotetut, pikkuleipätyyppiset korput halkaistaan lämpiminä. Kylminä ne murenevat rikki.

    Aamiaiskorppuina käytetään täysjyvä- eli grahamkorppuja. Osan jauhoista voi korvata siemenillä kuten seesamin- pellavan tai auringonkukansiemenillä.

    Kuivaaminen onnistuu leivinuunin jälkilämmössä tai sähköuunissa alhaisella lämmöllä. Sähköuunissa luukun kannattaa olla hiukan raollaan, jotta kosteus pääsee uunista ulos.

    Kardemummakorput

    100 kpl

    200 g voita

    8 dl vehnäjauhoja

    1 1/2 dl sokeria

    1 tl suolaa

    2 rkl kardemummaa

    1 1/2 rkl leivinjauhetta

    2 munaa

    1 prk kermaviiliä

    Nypi voi ja kuivat aineet ryynimäiseksi seokseksi. Lisää munat ja kermaviili. Leivo taikinasta 50 pientä pyörykkää. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

    Halkaise jäähtyneet pyörykät haarukalla pistelemällä. Kuivata korpuiksi 50 asteisessa uunissa.

    Grahamkorput

    noin 100 kpl

    5 dl maitoa

    50 g hiivaa

    1 dl siirappia

    1 tl suolaa

    100 g voita

    6 dl grahamjauhoja

    noin 6 dl vehnäjauhoja

    Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, siirappi ja osa jauhoista. Sekoita, lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Anna kohota ja leivo noin 50 pientä sämpylää. Kohota.

    Paista 225 asteessa 8–10 minuuttia. Jäähdytä hiukan ja halkaise haarukalla pistelemällä. Ruskista pinta 200 asteessa muutaman minuutin ajan ja kuivata 50 asteessa korpuiksi.

    Mummolan kanelikorput

    noin 160 kpl

    5 dl maitoa

    50 g hiivaa

    2 dl sokeria

    1 tl suolaa

    150 g voita sulatettuna

    noin 14 dl vehnäjauhoja

    Pinnalle

    100 g voita sulatettuna

    1 dl sokeria

    1 rkl kanelia

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola ja voisula. Alusta jauhot taikinaan. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa. Leivo taikinasta neljä tankoa ja kohota ne. Paista tankoja 200 asteessa noin 15 minuuttia.

    Halkaise jäähtyneenä. Sivele leikkauspinta voisulalla ja leikkaa tangot 3–4 cm:n paloiksi. Kasta palat sokeri-kaneliseokseen. Ruskista pinta 200 asteessa nopeasti ja kuivaa korpuiksi 50–75 asteessa. Jätä sähköuunin luukku hiukan rakoselleen, jotta kosteus pääsee haihtumaan.