Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Nyt on mansikka-aika – Tee mansikkainen trifle, salaatti tai vaikka pappilan hätävara

    Mansikka maistuu sellaisenaan, mutta maustaa ihanasti myös kakkuja, jälkiruokia tai vaikka salaattia.
    Kotijuusto ja mansikat yhdessä basilikan kanssa täydentävät kesäsalaatin raikkaaksi kokonaisuudeksi.
    Kotijuusto ja mansikat yhdessä basilikan kanssa täydentävät kesäsalaatin raikkaaksi kokonaisuudeksi. Kuva: Sanne Katainen
    Pappilan hätävara syntyy hetkessä kauden marjoista, keksipaloista sekä kermaisesta jugurtti- tai tuorejuustovaahdosta.
    Pappilan hätävara syntyy hetkessä kauden marjoista, keksipaloista sekä kermaisesta jugurtti- tai tuorejuustovaahdosta. Kuva: Sanne Katainen
    Maljaan koottu trifle on vaihtoehto perinteiselle mansikkatäytekakulle.
    Maljaan koottu trifle on vaihtoehto perinteiselle mansikkatäytekakulle. Kuva: Sanne Katainen
    Annostele kastikkeet pieniin kulhoihin ja varaa runsaasti mansikoita dipattavaksi.
    Annostele kastikkeet pieniin kulhoihin ja varaa runsaasti mansikoita dipattavaksi. Kuva: Sanne Katainen

    Mansikkakakku lienee kesän suurimpia suosikkeja. Isoon kulhoon koottu kerroskakku eli trifle oli englantilaisen yläluokan suosikki jo 1800-luvulla. Mansikkainen kulhokakku taas on helppo kuljettaa kylmälaukussa rannalle tai puutarhaan päiväkahviherkuksi.

    Arkisempi versio kerroskakusta on pappilan hätävara. Siinä kerrostellaan jälkiruokakulhoon tai juomalasiin kaapista löytyviä keksejä, mansikoita ja jogurttia, kermavaahtoa tai rahkaa.

    Yrteistä mansikoiden kanssa maistuvat raikas minttu sekä aromikas basilika.

    Kiinteitä, kokonaisia mansikoita on hauska dipata vaikkapa tummaan, kiiltävään suklaakastikkeeseen. Nappaa kannasta kiinni ja kasta. Happaman ystävät varaavat valmista balsamikastiketta tai keittävät sen itse balsamietikasta.

    Maljakakku eli trifle

    noin 10 annosta

    Pohja

    3 munaa

    1 dl sokeria

    2 rkl perunajauhoja

    3 rkl vehnäjauhoja

    1 tl leivinjauhetta

    Pohjalle

    1 dl mansikkahilloa

    1/2 l mansikoita

    Marinoidut mansikat

    1 l mansikoita

    1 dl appelsiinitäysmehua

    1 limetin raastettu kuori ja mehu

    1/2 dl sokeria

    Täyte

    2 rasiaa (à 200 g) appelsiinituorejuustoa

    1 1/2 dl tomusokeria

    2 tl vaniljasokeria

    2 dl kuohukermaa

    Koristeluun

    1 dl kuohukermaa

    1 tl sokeria

    mansikoita

    mintun lehtiä

    Vatkaa munat ja sokeri kovaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää siivilän läpi vaahtoon varovasti sekoittaen. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kumoa kypsä pohja sokerilla sirotetulle leivinpaperille. Irrota pohjapaperi.

    Survo mansikat ja sekoita hilloon. Voitele jäähtynyt pohja mansikkahilloseoksella ja leikkaa neljään osaan.

    Sekoita tuorejuuston joukkoon sokerit ja vaahdotettu kerma. Kokoa kakku noin 12 cm:n korkuiseen, 2–2,5 litran lasimaljaan. Laita lasikulhon pohjalle yksi pohjan paloista. Levitä päälle marinoituja mansikoita ja tuorejuustovaahtoa. Tee vielä kolme samanlaista kerrosta, päällimmäiseksi tuorejuustovaahtoa. Koristele sokerilla maustetulla kermavaahdolla, mansikoilla sekä mintun lehdillä.

    Anna kakun vetäytyä peitettynä jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua. Tarjoa kahvin kanssa tai jälkiruokana. Ottimeksi sopii iso lusikka.

    Pappilan mansikkainen hätävara

    6 annosta

    6 siirappipiparia

    1/2 dl kahvijuomaa tai mehua

    1 prk (200 g) sitruunarahkaa

    1 dl kuohukermaa

    (1–2 rkl sokeria)

    1 l mansikoita

    Murskaa keksit ja laita juomalasien pohjalle. Kostuta kevyesti mehulla tai kahvijuomalla.

    Vaahdota kerma ja sekoita rahkan kanssa. Mausta halutessasi sokerilla. Kokoa lasiin kerroksittain marjoja ja rahka-kermaseosta. Koristele mansikoilla.

    Balsamikastike

    4 annosta

    1/2 dl tummaa balsamietikkaa

    1/2 dl vettä

    1/2 dl sokeria

    1 tl sitruunan kuoriraastetta

    1/2 tl vaniljasokeria

    Dipattavaksi

    1 l mansikoita

    Mittaa balsamietikka, vesi, sokeri ja sitruunan kuoriraaste kattilaan. Keitä ilman kantta noin 7 minuuttia, kunnes kastike muuttuu hieman siirappimaiseksi. Mausta vanilliinisokerilla. Anna jäähtyä.

    Tummasuklaadippi

    8–10 annosta

    2 dl kuohukermaa

    1 levy (200 g) maitosuklaata

    Dipattavaksi

    2 l mansikoita

    Kaada kerma paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi välillä sekoittaen. Paloittele suklaa ja lisää kermaan. Sekoita tasaiseksi ja nosta levyltä.

    Annostele kuuma suklaadippikastike pieniin kuppeihin, varaa jokaiselle ruokailijalle oma kuppi. Laita erikseen tarjolle tuoreita mansikoita.

    Mansikka-kotijuustosalaatti

    4–5 annosta

    4 maustettua broilerin rintafileetä

    voita

    1 ruukku jääsalaattia

    1 kevätsipuli varsineen

    1 rasia (250 g) kotijuustoa

    lohko (200 g) vesimelonia

    1/2 l mansikoita

    basilikan lehtiä

    Mansikka-jugurttikastike

    2 dl turkkilaista jugurttia

    2 dl mansikoita

    1/2 rkl sokeria

    1 tl suolaa

    1/2 tl mustapippuria

    3–4 basilikan oksaa

    Kypsennä pannulla tai grillissä broilerin rintafileet. Viipaloi tai kuutioi kypsänä. Revi huuhdeltu ja kuivaksi lingottu salaatti tarjoiluastiaan. Viipaloi kuorittu sipuli ja leikkaa pari vartta renkaiksi.

    Leikkaa juusto reiluiksi kuutioiksi. Lohko isot mansikat, pienet saavat jäädä kokonaisiksi. Kuutioi meloni. Kerrostele ainekset salaatin päälle.

    Soseuta kastikkeen ainekset ja tarjoa salaatin kanssa. Kastikkeeksi sopii myös valmis balsamikastike.