Rapea makkara maistuu monelle kesällä - Päivittäin sitä ei kannattaisi syödä, koska se lisää riskiä tulehdukselliseen suolistosairauteen
Teollisesti pitkälle prosessoitu ruoka voi altistaa Crohnin taudille ja haavaiselle paksusuolentulehdukselle, kertoo tuore tutkimus.
Makkara on pitkälle prosessoitu ruoka ja sisältää paljon suolaa, rasvaa ja vähän ravintokuituja. Kuva: Sanne KatainenGrillattu makkara on kesäherkku, mutta sitä ei kannattaisi nauttia joka päivä.
Tuoreen tutkimuksen mukaan teollisesti pitkälle prosessoitu ruoka saattaa altistaa suolistosairauksille, kuten Crohnin taudille ja haavaiselle paksusuolehtulehdukselle. Ultraprosessoituja ruokia päivittäin syövät sairastuivat tulehdukselliseen suolistosairauteen noin 70 prosenttia todennäköisemmin kuin prosessoitua ruokaa harvemmin nauttivat. Asiasta kertoo Uutispalvelu Duodecim.
Ultraprosessoitu ruoka on teollisesti pitkälle valmistettua ja sisältää usein runsaasti suolaa, rasvaa, sokeria ja niukasti ravintokuituja. Esimerkiksi leikkeleet, monet leivonnaiset ja limsat ovat ultraprosessoituja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

