Tutkimus: Kasvisten syönti lapsena vie terveempään elämään
Pitkään jatkuneen suomalaistutkimuksen mukaan runsas kasvisten syönti lapsuudessa ja nuoruudessa edistää aikuisiän terveyttä.Kasvisten syönnin todettiin tutkimuksessa saattavan pienentää metabolisen oireyhtymän riskiä aikuisiällä. Metabolinen oireyhtymä on usein muun muassa sydän- ja verisuonitautien taustalla.
Diabetes Care -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa hyödynnettiin laajaa aineistoa, joka on koottu Lasten sepelvaltimotaudin riskitekijät (Laseri) -tutkimuksessa. 1980-luvulla käynnistetyssä tutkimuksessa on seurattu yli 2 000 lasta lähes kolmen vuosikymmenen ajan. Seurannan alussa lapset olivat 3–18-vuotiaita, kertoo Suomalaisen lääkäriseuran Duodecimin uutispalvelu.
Niillä lapsilla ja nuorilla, joiden ruokavalio oli lapsuudessa kasvispitoinen, oli hiukan yli kymmenystä pienempi riski sairastua metaboliseen oireyhtymään aikuisiällä kuin niukasti kasviksia syöneillä. Yhteys pysyi samankaltaisena senkin jälkeen, kun tutkijat olivat ottaneet huomioon aikuisiän ruokatottumukset ja vihannesten kulutuksen.
Niukasti kasviksia sisältävä ruokavalio ennusti metabolisen oireyhtymän osatekijöistä erityisesti korkean verenpaineen ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä.
Duodecimin uutisessa painotetaan, että valtimonkovettumistaudin varhaismuutokset kehittyvät oireettomina jo varhain ja tämän vuoksi lapsuusajan riskitekijöiden tunteminen on tärkeää.
Metabolisella oireyhtymällä tarkoitetaan sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden kasautumista, mikä altistaa sydän- ja verisuonisairauksien puhkeamiselle. Siihen kuuluvia riskitekijöitä ovat keskivartalolihavuus, kohonnut verenpaine sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöt.
Tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä Yle Duodecimin uutispalvelun perusteella.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

