4 500 kiloa lahnaa ja silakkaa ui Itämeripäivänä helsinkiläisten lautasille
Torstaina 26. elokuuta 75 000 helsinkiläistä saa Itämeripäivän kunniaksi ruuakseen fisuburgereita tai -pihvejä.Palvelukeskus Helsinki tarjoaa Itämeripäivänä ruokapalveluissaan yhteensä 4 500 kiloa Itämeren kalaa, lähinnä lahnaa ja silakkaa. Itämeren kalaa on toki tarjolla muulloinkin; sitä käytetään vuodessa noin 30 000 kiloa.
Itämeren lahnasta valmistettu lahnapihvi on ollut ruokalistalla jo kymmenen vuotta. Vastuullisia kalaruokia kehitetään koko ajan lisää, kertoo kehityspäällikkö Eeva Lappalainen.
Itämeripäivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan kotimerestä ja tekemään tekoja sen hyväksi. Syömällä Itämeren kalaa voi vähentää meren rehevöitymistä.
Itämeripäivän fisuburgeria on ollut kehittämässä palveluesimies Teemu Männikkö. Burgerin voi valmistaa myös kotikeittiössä seuraavalla reseptillä:
Itämeren fisupihvi
½ dl kermaa
75 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl korppujauhoja
puolikas pieni sipuli
100 g palsternakkaa raastettuna
1,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria
500 g jauhettua kalafileetä, esim. lahnaa tai silakkaa
2 kananmunaa
1 rkl sitruunan mehua
Kalamassa kannattaa jauhaa itse lihamyllyllä tai hienontaa huolellisesti veitsen avulla. Hienonna myös sipuli ja raasta palsternakka. Sekoita kerman ja tuorejuuston joukkoon korppujauho ja anna turvota hetki. Lisää sekaan mausteet, sipuli, palsternakka, kalamassa, kananmunat ja sitruunamehu. Anna kalapihvitaikinan turvota hetki.
Paista kalapihvitaikinasta pannulla voita tai rypsiöljyä käyttäen noin kämmenen kokoisia pihvejä. Paista pihvit molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
Kurkkumajoneesi
1,5 dl majoneesia
3 rkl kurkkusalaattia
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
Kalahampurilaiset
4 halkaistua annosruisleipää (esim. Reissumiestä)
kurkkumajoneesia
4 itse paistettua kalapihviä
salaatinlehtiä
tomaattiviipaleita
maustekurkkuviipaleita
Levitä kurkkumajoneesia ruisleipien halkaisupinnoille. Laita pohjalle salaatinlehti, tomaattiviipale ja kalapihvi. Pihvin päälle maustekurkkuviipaleita. Nauti!
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


