Pääkaupungin väki arvostaa Lapin lähiruokaa – poro maistuu etenkin nuorille
Lapin tuotteista poronliha kiinnostaa Levin hiihtokeskuksen matkailijoita eniten.Luonnonvarakeskus (Luke) on selvittänyt matkailijoiden suhtautumista lähi- ja villiruokaan Levin hiihtokeskuksessa. Tulokset perustuvat 252 matkailijan vastauksiin.
Lähiruoka merkitsee eniten Lapissa asuville matkailijoille, joille paikallinen ruokatarjonta on tuttua. He lukevat lähiruuaksi maakunnan alueella tuotetun ruuan.
Pääkaupunkiseudun asukkaiden mielestä lähiruoka valmistuu matkailukeskuksen läheisyydessä kerätyistä tai tuotetuista raaka-aineista. Muualta Suomesta tulevat pitävät lähiruokana yleisimmin kotimaista ruokaa.
Poronliha kiinnostaa
Eniten matkailijat olivat halukkaita kokeilemaan poronlihaa, sitten marjatuotteita ja harvemmin erilaisia yrttituotteita.
Paikallista poronlihaa nauttivat todennäköisimmin Lapin tai pääkaupunkiseudun asukkaat.
"Yrttituotteista ovat kiinnostuneet lähinnä Lapin asukkaat. Villiruuan tarjonta kohtaa tässä haasteen. Panostetaanko tarjonnassa edelleen poronlihaan vai haetaanko uusia tuotteita? Monipuolisella lähiruokatarjonnalla vahvistettaisiin matkailuelämystä ja saataisiin lisää kierroksia paikallistalouteen", pohtii tutkija Marja Uusitalo Lukesta.
Luken tutkijoiden mielestä lähiruokasanomaa pitäisi viedä erityisesti Lapin ja pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tuleville matkailijoille.
Selvityksessä kävi ilmi, että ruokailijan ikä vaikuttaa siihen, haluaako hän maistaa poronlihaa. Vanhempi väki aterioi paljon ravintoloissa ja valitsee listalta usein jotain muutakin.
"Nuoruudessa ruokaillaan mökissä ja ollaan kiinnostuneita kokeilemaan poronlihaa", erikoistutkija Olli Wuori Luonnonvarakeskuksesta kertoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

