Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Uuniperuna ja täyte lyömätön herkku uuden vuoden vastaanottajaisiin

    Uuniperunan mehevän pehmeäksi kypsynyt sydän valloittaa uuden vuoden vastaanottajaisissa. Erilaisten täytteiden kera siitä kehkeytyy täyttävä ateria.
    Tulinen jauhelihahöystö, lempeä sienimuhennos ja pehmeä lohitahna tuottavat valinnanvaikeutta. Joten kannattaa maistaa kaikkia perunan kanssa.
    Tulinen jauhelihahöystö, lempeä sienimuhennos ja pehmeä lohitahna tuottavat valinnanvaikeutta. Joten kannattaa maistaa kaikkia perunan kanssa. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Uuniperunat ovat loistava tapa selviytyä isonkin joukon tarjoilusta. Täytteet voi valmistaa hyvissä ajoin maustumaan. Lämpimät lisäkkeet kuumennetaan ennen tarjoilua. Kylmät nostetaan jääkaapista viime hetkellä pöytään.

    Vanha tapa on kypsentää perunat karkeassa merisuolassa. Pane karkeaa suolaa paksu kerros laakeaan astiaan ja nosta perunat päälle.

    Herkullinen uuniperuna saa olla mieluummin ylikypsä kuin puolikova.

    Kypsät perunat voi kääräistä tarjolle tuotaessa yksitellen alumiinifolioon. Uuniin niitä kannata laittaa folioon käärittyinä, sillä ne kypsyvät kiehumalla folion sisällä eikä lopputulos ole yhtä herkullinen kuin sellaisenaan paistetuissa.

    Uuniperunat

    Valitse 2—3 tasakokoista, jauhoista perunaa ruokailijaa kohti.

    Pese perunat hyvin. Pistele kuoreen muutama reikä. Nosta uunivuokaan tai pellille. Kypsennä 175 asteessa koosta riippuen 1–1 1/2 tuntia. Leikkaa tarjolle tuotaessa perunaan ristiviilto ja purista hiukan auki.

    Lohitahna

    10 annosta

    300 g kylmäsavulohta

    1 rasia (200 g) tillituorejuustoa

    1 prk kevyt crème fraîchea

    1 rkl sitruunamehua

    1/2 tl valkopippuria

    Koristeluun

    tuoretta tilliä

    sitruunaviipaleita

    Hienonna kala haarukalla. Vatkaa tuorejuusto ja crème fraîche sekaisin. Mausta sitruunamehulla ja valkopippurilla. Sekoita joukkoon hienonnettu kala. Anna tekeytyä kylmässä hetki ennen tarjoilua. Koristele tillillä ja sitruunaviipaleilla.

    Tulinen jauhelihahöystö

    10 annosta

    400 g jauhelihaa

    1 iso sipuli

    1 valkosipulin kynsi

    1 rkl voita

    1 tl suolaa

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    1 prk (500 g) tomaattimurskaa

    1 pieni, mieto chilipalko

    Hienonna sipuli ja ruskista yhdessä jauhelihan kanssa pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää hienonnettu chili sekä tomaattimurska. Hauduta kannen alla kypsäksi.

    Sienimuhennos

    10 annosta

    5 dl suolasieniä, pakastettuja suppilovahveroita tai

    300 g herkkusieniä

    1 sipuli

    25 g voita

    3 oksaa tuoretta timjamia

    2 rkl vehnäjauhoja

    1 prk (3,3 dl) ruokakermaa

    1/2 rkl suolaa

    1/4 tl mustapippuria

    Pinnalle

    tuoretta timjamia

    Hienonna sienet ja sipuli (liota suolasienet ennen käyttöä). Paista voissa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ripottele sienten päälle jauhot ja sekoita. Laita timjamin oksat pannulle ja lisää kerma. Anna kiehua kypsäksi ja kunnes seos on muhennosmaisen paksua. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää halutessasi suolaa. Nosta timjamin oksat pois ja koristele tuoreella timjamilla.