Ruokavisan voitto meni Kirkkonummen Veikkolaan - kova vastus Tyrnävältä ja Vehmaalta
Ruokavisa on kerännyt kuuden vuoden aikana karsintoihin yli 11 000 kahdeksasluokkalaista.
Ruokien maku vei voiton tiukassa kisassa Veikkolaan. Joukkuuen muodostivat Sanni Heinonen, Lili Jokinen, Johannes Juurakko ja Matias Kinnunen. Kuva: Tomi Auersalmi / RuokavisaHelsingin Messukeskuksessa käytiin torstaina tiukka kilpailu, kun kahdeksasluokkalaiset mittelivät tietojaan ja osaamistaan ruuasta. Ruokavisan parhaaksi nousivat Sanni Heinonen, Lili Jokinen, Johannes Juurakko ja Matias Kinnunen opettajansa Ninni Kuisman johdolla. He edustavat Veikkolan koulua Kirkkonummelta.
”Aluksi oli kyllä jännitystä, mutta se katosi nopeasti kun pääsi työn pariin. Ollaan myös totuttu väljempiin tiloihin, mutta saatiin työskentely täälläkin hyvin sujumaan”, kuvasi Juurakko tiedotteessa työskentelyä kisakeittiössä satojen katsojien edessä.
Finaalin vastustajina olivat oppilaat Kuulammen koulusta Tyrnävältä ja Vinkkilän koulusta Vehmaalta.
Loppukisaajat valmistivat kolmen ruokalajin menun. Vaikka ennakkoon ei oltu asetettu ehtoja raaka-aineille, kaikkien pääruuassa oli haukea. Kaksi joukkueista tarjosi alkuruokana maa-artisokkakeittoa ja kahdesta jälkiruuasta löytyi mustikkaa.
Tuomaristo oli tyytyväinen, että sesonkiajattelu ja paikalliset raaka-aineet oli huomioitu näin hyvin. Erot olivat pieniä, ja tuomarit kehuivat kaikkien joukkueiden taitoja.
Koska kilpa oli niin tasainen, tuomaristo asetti finalisteille kesken kilpailun lisätehtävän kertoa, mitä tekisivät aterian lopuille ruokailun jälkeen.
Vinkkilän koulun nelikko perusteli tiedotteen mukaan valintansa erityisen hyvin. Lisäksi ainoana joukkueena he fileoivat itse kokonaisen hauen ja käyttivät sen kaikki osat ruuanvalmistuksessa, mistä heille myönnettiin kunniamaininta.
”Kaikki suoriutuivat älyttömän hyvin tehtävästä. Maku oli lopulta se seikka, joka ratkaisi voittajan", perusteli tuomariston kokkijäsen Ossi Paloneva.
”Kaikkien ravitsemusosaaminen oli ennakkotehtävien perusteella aivan erinomaista”, kehui ravitsemusasiantuntija Susanna Raulio THL:stä. Ennakkotehtävässä oppilaat olivat perustelleet valintojaan vastuullisuuden näkökulmasta.
Tuomariston jäseniä olivat myös toiminnanjohtaja Aira Kuvaja Kotitalousopettajaliitosta sekä kotitalousopettaja Minttu Virkki Ruokatieto Yhdistyksestä. Kilpailun juonsi ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi tuottajajärjestö MTK:sta.
Alkuerissä tehtiin Ruokavisan historiaa, sillä niihin osallistui lähes 3 700 oppilasta yli kolmestasadasta opetusryhmästä eri puolilta Suomea. Kuuden vuoden aikana kilpailussa on ollut mukana yli 11 000 kahdeksasluokkalaita.
Ruokavisa käytiin nyt kuudetta kertaa. Kaikkiaan vuosien varrella siihen on osallistunut opettajiensa johdolla 11 000 oppilasta noin 1 400 opetusryhmästä eri puolilta Suomea.
Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka tuottavat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
