Mehevät hanhenrintafileet
Hanhipaisti on Martinpäivän klassikko. Tällä kertaa ei valmisteta kokonaista hanhea, vaan mehevät rintafileet. Hidas kypsennys kastikkeessa sekä paistolämpömittarin käyttö takaavat lihalle onnistuneen ja herkullisen lopputuloksen.
Mehevät hanhifileet ja glögillä maustettu kastike ovat syystalven upea juhlaruoka. Ihanan makuiset, rapeat uuniperunat häviävät nopeasti parempiin suihin. Kuva: Jaana KankaanpääMehevät hanhenrintafileet
4 annosta
Ainekset
- 2 meri-, metsä- tai kanadanhanhenrintafileetä
- 1 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl voita
Kastikkeeseen
- 1 sipuli
- 1 tl öljyä
- 1 tlk (120 g) smetanaa
- 1 tlk (150 g) ranskankermaa
- ½ tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
- 1–2 dl punaviiniglögiä tai punaviiniä
Valmistusohje
Ota pakastetut fileet jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä. Nosta sulaneet lihat huoneenlämpöön pari tuntia ennen ruuanvalmistusta. Pyyhi puhtaaksi ja leikkaa mahdolliset kalvot ja rasva pois.
Kastiketta varten kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna 1 tl öljyä kahden litran kattilassa. Nosta joukkoon sipulit ja kuullota sekoitellen. Lisää smetana, ranskankerma ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää punaviini tai punaviiniglögi samalla sekoittaen.
Kastikkeen teon lomassa kuumenna öljyä ja voita pannulla. Nosta fileet pannulle ja anna ruskistua muutama minuutti. Käännä lihat ja anna myös toisen puolen saada väriä. Työnnä toiseen lihaan paistolämpömittari ja nosta fileet kastikkeeseen. Huuhtele pannu tilkalla vettä ja kaada liemi kastikkeen joukkoon.
Käännä levy pienemmälle, niin että kastike vain vaivoin hiukan pulpahtelee. Peitä kattila kannella ja anna lihojen kypsyä kastikkeessa. Kun mittari näyttää 56 astetta, nosta lihat kastikkeesta ja peitä kevyesti foliolla noin 10 minuutiksi. Viipaloi fileet ennen tarjoamista.
Vinkki: Punaviiniglögi antaa smetanakastikkeelle mehevää, mausteista makua. Sen tilalle käy hyvin myös punaviini.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
