Ajettava tiehöylä eli tiekarhu on nykyisin harvinainen näky Suomen teillä. Tienkäyttäjät kuitenkin tietävät, että kunnollisille tienhoitokoneille olisi tarvetta. Skandinavian oloihin tehtyjä tiehöyliä valmistuu Kiteellä Pohjois-Karjalassa.
1990-luvulla turkistarhaus oli nahoituspurun kautta merkittävä liitännäinen Epiran yritystoiminnassa. Nyt huomio kiinnittyy kuivikkeiden kautta lemmikkeihin.
Suomalainen Maaseutu ilmestyy kerran kuukaudessa. Tässä vuoden 2021 teemat ja ilmestymispäivät:
Korvelan tilan veljeksille Mikolle ja Kallelle oli selvää, että ensin perustetaan maatalousyhtymä ja sen jälkeen rakennetaan uusi navetta. Robottilypsyyn siirtyminen nostaa myös maidontuotannon uudelle tasolle.
Suomessa on reilu miljoona hehtaaria ylitiheää nuorta metsää. Väyläharvennus olisi kustannustehokas tapa saada ryteiköt jälleen kasvamaan.
Yrittäjien mukaan menetelmä on vaivaton metsänomistajalle. Jokainen leimikko tarkastetaan ja tehdään tarjous. Jos tarjous etenee kaupan tekoon, siitä tehdään kauppakirja.
Maitotiloilla, sikaloissa ja siipikarjatiloilla on vahvaa uskoa tulevaisuuteen. Laajentamishalut ovat vahvimpia alle nelikymppisillä sekä yli sadan hehtaarin tilaa viljelevillä. Rakennekehitys etenee vääjäämättömästi.
Korona ei ole laimentanut oripääläisten intoa messujen järjestämisessä, vaikka vasta vappuna tiedetään, voidaanko messut edes pitää. Ilmoittautuneita on yli sata, etupäässä isoja ja keskikokoisia yrityksiä.
Kalkituskaudesta odotetaan vähintään tavanomaista, jopa vilkasta huonon viime vuoden jälkeen.
Rahikkalan maitotilan uudessa laajennusosassa korostuu hyvinvointi ja toimivuus. Uudisosaan sijoitettiin 108 lehmäpaikkaa, tilat kahdelle robotille, leveä ruokintapöytä sekä olkipohjainen poikimakarsina.
Vuokramaat kasvattivat Mäkelän tilan viljelyalaa kolmanneksella ja eteen tuli uuden kuivurin hankinta. Vaunukuivuri toi kaivattua kapasiteettia järkevään hintaan.
Uusi navetta tehtiin kokonaisurakkana, jotta viljelijäperhe saattoi keskittyä maidontuotantoon ja karjamäärän kasvattamiseen.
Monialakonserni Mahindra kasvatti omistusosuutensa 79 prosenttiin Sampo-Rosenlewista. Uusi isäntä on puimuriväen mukaan tosissaan ja lisää panostuksia Porin tuotantoon eikä mieti tuotannon siirtämistä Intiaan.
Karvilan Panimo moninkertaistaa tuotantonsa Enonkosken Karvilan kylässä, kun pihapiiriin rakennettu 750 neliön uudisrakennus saadaan käyttöön.
Kauppa kävi mollivoittoisesti kaikissa neljässä Pohjoismassa viime vuonna, mutta Norjassa markkinat kylmenivät yli viidenneksen. Suomi pysyi myyntimäärissä hännänhuippuna.
Traktorimyynnin ennustetaan nousevan 15–20 prosenttia ja puimureissa kasvu on vielä isompaa. Hankkijan ahkera kampanjointi on virkistänyt myös kilpailijoiden kaupankäyntiä.
Hattulalainen PJM Service keskittyy maanparannusaineiden levitykseen, rehunkorjuuseen ja talvitieurakointeihin. Etenkin kipsin levitys työllisti yritystä tänä vuonna.
Heli ja Juha Keräsen maitotilalla on muutettu työmenetelmiä ja huomioitu jaksaminen. Merkittäviin muutoksiin lukeutuu siirtyminen robottilypsyyn.
Jurvalainen Jussi Rintamäki on kesät peltotöissä ja talvet kuluvat pikkuharvesterin kanssa harvennuksilla.
Ensimmäiset traktorit saadaan Suomeen maaliskuussa, vaikka kaupanteko on jo alkanut.
Vielä muutama vuosi sitten Heikkisen maatila oli jyrkässä syöksykierteessä ja toimintaa uhkasi konkurssi. Nyt tilaa kipparoi perheen Martta-äiti, joka työskenteli aiemmin kanttorina. Maidontuotanto jatkuu marraskuussa käyttöön otetussa lypsypihatossa.
Ensi vuonna on odotettavissa kova rikkakasvipankki, koska edellisellä kasvukaudella rikkoja iti ruiskutusten jälkeen heinäkuun alun sateiden myötä.
Sopivan ruiskutusajankohdan löytäminen on viime vuosina ollut haastavaa viljojen rikkakasvien torjunnassa. Parhaiten ruiskutuskauteen voikin varautua valitsemalla rikkakasvien torjuntaan uudentyyppisen rikkakasvien torjunta-aineen, jolla ruiskutusajankohdan voi valita joustavammin kuin mihin on totuttu.