Dometalin toimitusjohtaja näkee merkkejä samanlaisesta kehityksestä kuin 2008–2009, jolloin vahva nousu päättyi mahalaskuun.
Viljojen ja muiden satokasvien sekaan kylvettiin viime vuonna aluskasveja tai kerääjäkasveja 139 000 hehtaaria. Tutkijan mielestä onnistuneita kohteita saisi olla enemmän.
Suomalainen Maaseutu ilmestyy kerran kuukaudessa. Tässä vuoden 2021 teemat ja ilmestymispäivät:
Veteraanitraktorit ovat osa suomalaista maaseutuhistoriaa ja -romantiikkaa. Piskuinen Valmet 15 ja sen seuraaja Valmet 20 korvasivat hevosta maatilojen vetojuhtana. Lempinimekseen se sai piikkilangankiristäjä.
Hivenravinnepeittauksen on todettu kuivina keväinä varmistavan viljojen kasvuun lähtöä. Ravinteen lisäys peittausaineen joukkoon ei juuri lisää työtä.
Lietelannan levitys keväällä on kriittistä, sillä myös jankko on silloin märkää ja siten herkkää painumaan kasaan.
Peltojen kasvisto monipuolistuu nopeasti ja palkokasvit ja syysviljat valtaavat lisä alaa. Maissikin kiinnostaa, mutta se saattaa sopia huonosti samalle pellolle viljojen kanssa.
Sään ääri-ilmiöiden, kuten rankkasateiden ja kuivuuden, ennustetaan yleistyvän, mikä lisää painetta pellon vesitalouteen. Salaojayhdistys suosittelee huolehtimaan siitä, että pellon peruskuivatus ja salaojitus ovat kunnossa.
Matti Leikkasella ja Janne Siuvolla on pitkä kokemus ajosilppurilla urakoinnista. Silppurilla korjataan kuten ennenkin, mutta nurmea ei enää murskata vaan niitetään.
Biotalous ja siihen liittyvät älykkäät ratkaisut ovat Jyväskylän ammattikorkeakoulun uusin tutkimusala. Älymaataloutta varten koottu tutkimusryhmä aloitti maaliskuun alussa.
Kaksi uutta pihattoa kaksinkertaistivat Väylän tilan eläinpaikat seitsemäänsataan. Yrittäjä Rauno Väylä ei ole huolissaan vasikkapulasta.
Verkko-operaattorit seuraavat ympäri vuorokauden säätä ja verkon toimintaa. Tekoäly on valjastettu avuksi ja häiriön sattuessa korjaustoimet lähtevät rullaamaan automaattisesti. Asiakkaan kokemat ongelmien kerrotaan vähentyneen vuosikymmenessä neljäsosaan.
EU valmistelee maatalousdroonien käytön sallivaa lainsäädäntöä.
Toisen polven varsinaissuomalainen sikatila valmistautuu sukupolvenvaihdokseen ja siirtyi eläinten oloja parantavaan vapaaporsitukseen.
Hirsirakentamisen suosio on viime aikoina ollut nousussa. Teollisen hirsirakentamisen ohella perinteinen käsinveisto on voimissaan.
Koneurakoitsija kaipaa alalle pitkäjänteisyyttä, jotta alan toimijat uskaltavat investoida kalliiseen kalustoon. "Töitä pitäisi olla tiedossa useiksi vuosiksi."
Ajettava tiehöylä eli tiekarhu on nykyisin harvinainen näky Suomen teillä. Tienkäyttäjät kuitenkin tietävät, että kunnollisille tienhoitokoneille olisi tarvetta. Skandinavian oloihin tehtyjä tiehöyliä valmistuu Kiteellä Pohjois-Karjalassa.
1990-luvulla turkistarhaus oli nahoituspurun kautta merkittävä liitännäinen Epiran yritystoiminnassa. Nyt huomio kiinnittyy kuivikkeiden kautta lemmikkeihin.
Nisula Forestilla koronapelot hälvenivät kesän lopulla ja nyt kaatopäitä valmistavan tehtaan tilauskirjat ovat täynnä pitkälle kevääseen. Uuden hallin lattiaa valettiin helmikuun alussa.
Toni Kippolan luotsaamalla maatilalla kasvetaan emolehmiä, hoidetaan metsät ja lisäksi urakoidaan koneilla. Tilaa on kehitetty määrätietoisesti ja tarkan euron taktiikalla. Seuraava investointi on uusi emolehmäpihatto.
Biokaasulaitos on ollut käytössä kaksi vuotta. Se tuottaa pääosan vimpeliläisen tilan tarvitsemasta sähköstä sekä lämpöä kaikkiin maatilan rakennuksiin.
Biologisten säilöntäaineiden esiinmarssi 2000-luvulla on ollut nopeaa ja muuttanut pysyvästi tapaamme tehdä säilörehua myös Suomessa. Alussa tuotteiden halvempi hinta synnytti suuren osan kysynnästä, mutta tänä päivänä sisältö ratkaisee. Säilörehua ei tehdä kevein perustein, vaan sen laatu määrittää koko vuoden tuloksen. Lue siis pidemmälle, saatat oppia jotain, jolla nostat tilasi säilörehun laatua sekä tuotannon kannattavuutta pysyvästi paremmaksi!