Talous

Vapo pelastaa Suomen ilmastoa etuajassa – puolittaa hiilidioksidipäästönsä vuoteen 2025 mennessä

Miljoonasta tonnista hiilidioksidia lähtee puolet jo vuoteen 2025 mennessä.
Kari Salonen
”Haluamme näyttää, että turpeesta aiheutuvien päästöjen puolitaminen on mahdollista toteuttaa kireässäkin aikataulussa omin toimin ja ilman kompensaatioita”, Vapon toimitusjohtaja Tempakka sanoo

Turve- ja energiayhtiö Vapo aikoo puolittaa hiilidioksidipäästönsä Suomessa vuoteen 2025 mennessä. Hallitus on asettanut turpeen energiakäytön puolittamisen vuoteen 2030 mennessä eli Vapo aikoo pelastaa Suomen ilmastoa etuajassa.

Hallitus tavoittelee hallitusohjelmansa mukaisesti niin ikään Suomea hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.

Valtion kokonaan omistaman Vapo-konsernin yhteenlasketut päästöt olivat 2018 noin 1,2 miljoonaa tonnia, joista Suomen osuus oli noin miljoona tonnia. Merkittävimmät päästöjen vähennyskohteet ovat turvetuotantoalueiden päästöjen pienentäminen ja siirtyminen entistä enemmän uusiutuvien polttoaineiden käyttöön energiantuotannossa.

Vapo on toteuttanut uutta strategiaansa kohta kahden vuoden ajan. Keväällä 2018 julkaistun strategian merkittävimmät uudistukset olivat laajentuminen kansainvälisille kasvualustamarkkinoille ja energiaturpeen laskevan kysynnän korvaaminen uusilla turpeesta valmistettavilla korkean jalostusasteen tuotteilla.

Vapo kertoo tiedotteessaan, että vuonna 2018 konsernin liikevaihdosta energiaturve muodosti 35,7 prosenttia ja kuluvan vuoden arvio on noin 21 prosenttia.

Yhtiö on asettamassaan aikataulussa etuajassa:

”Merkittävimmät virstanpylväät uudistuksessa ovat olleet hollantilaisen BVB-Substrates B.V:n ja Kekkilän voimien yhdistäminen Kekkilä-BVB:ksi vuoden 2019 alusta ja kesällä 2019 alkanut konsernin ensimmäisen aktiivihiilitehtaan rakentaminen Ilomantsiin”, Vapon toimitusjohtaja Vesa Tempakka sanoo.

Tänä Vuonna Kekkilä-BVB muodostaa Tempakan mukaan jo runsaat puolet konsernin runsaan puolen miljardin euron liikevaihdosta ja Ilomantsin aktiivihiilitehtaan on määrä olla tuotannossa vuoden loppuun mennessä.

Energiaturpeen kysyntä on laskenut ennakoitua nopeammin jojhtuen päästöoikeuksien nopeasta kallistumisesta. Viime viikon perjantaina päästöoikeuden hinta oli noin 23,5 euroa megawattitunnilta.

Turvetoimiala arvioi, että markkinat ja kallistuneet hiilidioksidin päästöoikeuden hinnat pitävät jo nyt huolen siitä, että turpeen energiakäyttö puolittuu jo viisi vuotta etuajassa, vuoteen 2025 mennessä.

Vapo teki viime vuoden tilinpäätökseen noin 30 miljoonan euron alaskirjauksen, mikä johtui siitä, että yhtiö sulki noin 90 tuotantoaluetta ennenaikaisesti. Vapo on karoittanut asiakkaidensa energiaturpeen tarpeet lähivuosina. Lopputulos oli, että energiaturpeen kysyntä laskee alle puoleen vuoden 2018 tasosta jo vuoteen 2025 mennessä.

”Pääsyy tähän on se, että energiaturpeesta on tullut nykyisellä verotasolla ja päästöoikeuden hinnalla energiahaketta ja jopa ainespuuta kalliimpi polttoaine”, Tempakka sanoo.

”Huolimatta siitä, että energiaturpeen kysyntä leikkaa yhtiön tulosta ja kassavirtaa liikevaihtoa nopeammin, olemme päättäneet kiirehtiä liiketoiminnan uudistushankkeita. Mikäli tuotannossa tai aktiivihiilen kysynnässä ei tapahdu odottamattomia yllätyksiä esimerkiksi koronaviruksen aiheuttaman globaalin taantuman kautta, meillä on valmius tehdä seuraavan tehtaan investointipäätös vielä kuluvan vuoden aikana. Pitkän tähtäimen tavoitteemme on, että 10 vuoden päästä aktiivihiili tuo meille yli 100 miljoonaa euroa liikevaihtoa”, Tempakka sanoo

Vapo on juuri käynnistänyt osin Business Finlandin tuella 11 uutta tuotekehitysprojektia, jotka tähtäävät suobiomassoista valmistettavien humushappojen, vahojen ja teollisten sokereiden kaupallistamiseen. Myös näistä korkean jalostusasteen uusista tuotteista tavoittelemme aktiivihiilen kanssa saman suuruusluokan liiketoimintaa”, Tempakka sanoo.

Vapo on käynnistänyt osin Business Finlandin tuella 11 uutta tuotekehitysprojektia, jotka tähtäävät suobiomassoista valmistettavien humushappojen, vahojen ja teollisten sokereiden kaupallistamiseen. Myös näistä korkean jalostusasteen uusista tuotteista yhtiö tavoittelee aktiivihiilen kanssa saman suuruusluokan liiketoimintaa.

Vapo-konsernin Suomen hiilidioksidipäästöistä noin 60 prosenttia muodostuu maaperäpäästöistä. Vaikka muun, kuin energiaturpeen kysynnän oletetaan kasvavan, Vapo-konsernissa arvioidaan pystyttävän pienentämään tuotannossa ja tukialueissa olevan pinta-alan määrää siten, että maaperäpäästöt pienenevät alle jopa puoleen viidessä vuodessa.

Lue lisää:

Vihreiden Ohisalo haluaa turpeen veronkorotuksen huhtikuun kehysriiheen: "Poliitikko ei voi ikuisesti odotella, hallituksen on toimittava"

Vapo sai Business Finlandilta viisi miljoonaa euroa uusien tuotteiden kehittämiseen suobiomassoista – käynnistää 11 hankkeen ohjelman

Lue lisää

Hallituksen ilmastoteot kohdistuvat maaseutuun

Ydinvoima aiheuttaa päästöjä

Liitäntäelinkeinot ja omavaraisuus

Nyt tarvitaan työpaikkoja