Posti suunnittelee perjantain jakelun keventämistä kesäksi – aloittaa noin 8000 henkilöä koskevat yt-neuvottelut - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Posti suunnittelee perjantain jakelun keventämistä kesäksi – aloittaa noin 8000 henkilöä koskevat yt-neuvottelut

Jakelusuunnitelmien takia Posti aloittaa yt-neuvottelut lomautuksista.
Jarkko Sirkiä
Koronapandemian vaikutus näkyy selvästi erityisesti yritysten, viranomaisten ja yhteisöjen lähettämissä postimäärissä, jotka muodostavat Postin mukaan noin 96 prosenttia kaikista sen toimittamista kirjelähetyksistä.

Posti aikoo keventää kesän ajaksi perjantain jakelua niin, että perjantain postilähetykset jaettaisiin pääsääntöisesti jo torstaisin.

Suunnitelmien takia Posti aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat Postipalvelut-liiketoimintaryhmän tuotantoa ja hallintoa sekä Posti Group -konsernin hallintoa. Yt-neuvotteluissa käsitellään mahdollisia lomautuksia. Neuvotteluiden piirissä on yhteensä noin 8 000 henkilöä.

Postin paketti- ja verkkokauppa-liiketoimintaryhmä on rajattu yt-neuvotteluiden ulkopuolelle.

Posti perustelee aikeitaan sillä, että koronaviruspandemia on iskenyt rajusti perinteisten postipalveluiden kysyntään. Esimerkiksi kirjepostin määrä väheni huhtikuussa jopa noin 20 prosenttia.

Koronapandemian vaikutus näkyy selvästi erityisesti yritysten, viranomaisten ja yhteisöjen lähettämissä postimäärissä, jotka muodostavat Postin mukaan noin 96 prosenttia kaikista sen toimittamista kirjelähetyksistä.

"Kun monella palvelualalla toiminta on koronan takia hiljentynyt tai keskeytynyt rajoitusten takia, paperilaskuja tai mainoksia ei enää lähetetä asiakkaille normaaliin tapaan", Postin johtaja Yrjö Eskola sanoo tiedotteessa.

Eskola nostaa esiin sen, että kirjepostin määrän lasku on kiihtynyt rajusti, sillä vielä viisi vuotta sitten osoitteellisen kirjepostin volyymilasku oli vain kuusi prosenttia.

Postin mukaan sanomalehtien varhaisjakelu, aikakauslehtien jakelu ja pakettien jakelu jatkuvat normaalisti. Myös Postin palvelupisteet ja asiakaspalvelu palvelevat normaalisti ilman muutoksia.

Eskola vahvistaa Maaseudun Tulevaisuudelle, etteivät jakelun muutokset vaikuta päiväpostin mukana jaettaviin lehtiin, kuten Maaseudun Tulevaisuuteen. Toisin sanoen MT jaetaan jatkossakin normaalisti perjantaisin.

"Asiakkaiden kanssa sovitut palvelutasot- ja ajat pidetään. Sen asian voi ajatella niin, että perjantaista tulee samankaltainen nyt kesällä, kun meillä on nyt tiistai. Kaikki sellainen posti, jota ei kulkunopeuden ja asiakaslupauksen mukaan tarvitse olla jaettuna perjantaina, jaetaan jo torstaina", Eskola täsmentää.

Jakelun muutos tulee Eskolan mukaan kohdistumaan esimerkiksi economy-luokan kirjeisiin. Hän huomauttaa, että Postilla on eri kulkunopeuksilla varustettuja palveluita.

Juttua päivitetty 10.55: Lisätty tieto siitä, ettei jakelusuunnitelmien muutos vaikuta Maaseudun Tulevaisuuden jakeluun. Päivitetty kello 13.10: Lisätty Eskolan kommentit.

Lue lisää:

Korona nosti päivittäiset pakettimäärät ennätykseen – Posti takoi aiempaa paremman tuloksen poikkeustilasta huolimatta

Posti valmistelee lomautuksia rahtiliiketoimintaan, johtoryhmä luopuu kuukauden palkasta

Posti odottaa verkkokaupan kasvavan – pakettien kotiintoimitus moninkertaistunut koronakriisin aikana

Lue lisää

UPM sulkee Jyväskylän vaneritehtaan heinäkuun lopussa – 147 henkilön työt loppuvat

Uutistoimisto Reuters: Nokia leikkaa kolmanneksen henkilöstöstään Ranskassa

Raute aloittaa noin 330 henkilöä koskevat yt-neuvottelut lomautuksista

Jo toinen lomautuskierros: Metsäteknologiayhtiö Kesla jatkaa lomautuksia vuoden loppuun saakka