Kahdelle turkistarhalle iskettiin Kalajoella: tunkeutujat päästivät eläimiä irti, kymmeniä pentuja kuollut – Fifurin toiminnanjohtaja Marja Tiura: "Järjetön, rikollinen isku" - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Kahdelle turkistarhalle iskettiin Kalajoella: tunkeutujat päästivät eläimiä irti, kymmeniä pentuja kuollut – Fifurin toiminnanjohtaja Marja Tiura: "Järjetön, rikollinen isku"

Kahdelle turkistarhalle Kalajoella on isketty tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Tarhoille tunkeutujat päästivät kettuja irralleen varjotaloista. Irti päästettyjen eläinten joukossa oli emoja pentueineen. Kymmeniä pentuja on kuollut.
Johannes Tervo
Kalajoen turkistilaiskut paljastuivat keskiviikkoaamuna. Kuvan kettu ei liity tapaukseen.

Turkistilaiskut paljastuivat keskiviikkoaamuna, kun yrittäjät ja työntekijät menivät aamun hoitokierrokselle.

Tilat ovat vierekkäin. Kettuja oli päästetty irti kahdesta varjotalosta. Poliisi tutkii asiaa.

Kumpikin tarha kuuluu Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liittoon Fifuriin (STKL), kertoo STKL tiedotteessaan keskiviikkona iltapäivällä.

Irti päästetyt ketut saatiin kiinni aamupäivän aikana. Kyseessä oli vasta penikoineita emokettuja. Yksin jääneitä pentuja on kuollut muutamia kymmeniä.

”Osan ovat surmanneet stressaantuneet emot, osa on paleltunut ja osa kärsivistä jouduttiin lopettamaan. Kun emot ja pentueet ovat sekaisin, emot eivät ota toisten pentuja hoidettavakseen”, toteaa Fifurin eläinlääkäri Johanna Korpela liiton tiedotteessa.

Fifurin toiminnanjohtaja Marja Tiura luonnehtii iskuja järjettömiksi.

”Tämä on järjetön, täysin eläinten hyvinvoinnista piittaamaton rikollinen isku”, Tiura toteaa tiedotteessa.

"Luulimme tällaisten iskujen jääneen historiaan, koska ne ovat vastoin järkevää mielipiteenilmaisua ja aktivistien omaakin etua, mutta toisin kävi. Toivottavasti poliisi saa tapaukset selvitettyä”, Tiura jatkaa.

Poliisi ja virkaeläinlääkäri ovat käyneet paikalla keskiviikkona tutkimassa asiaa.

Fifur pitää tapausta tuomittavana siitäkin syystä, että isku on kohdistunut vasta syntyneisiin pentueisiin.

Lisäksi tunkeutujat ovat aiheuttaneet tiloille eläintautiriskin, liitto toteaa.

Lue lisää

"Rikos laadultaan sellainen, että se selvitetään" – kiinalaisyrityksen vuokraaman turkistarhan tapahtumien yksityiskohdat vielä pimennossa

Turkistarhaajat ohjeistettu koronan varalta – "On tärkeää, että ihmiset suojautuvat eläimiltä ja toisaalta suojaavat eläimet itseltään"

Kalajoen turkistarhaiskujen tutkinta jatkuu – Ylivieskan poliisi: Vihjeet tiistain ja keskiviikon välisen yön kulkijoista kiinnostavat

"Turkistuotantoa pakko vähentää koronakriisin vuoksi" – Saga Fursin uusi toimitusjohtaja Magnus Ljung: "En usko että tarhojen määrä painuu Suomessa alle 500:n"